Föraktfulla handlingar under Ramadhân

Det är föraktfullt att kyssas om det leder till lustar, ty det leder till att fastan bryts. Vad gäller den som inte blir upphetsad, finns det två åsikter rörande hans tillstånd:

Den första: Det är föraktfullt, ty det är inte säkert att han inte faller i lustar.

Den andra: Det är inte föraktfullt. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) brukade kyssas medan han fastade eftersom han förmådde att kontrollera sina lustar.

Det har rapporterats från Abû Hurayrah att en man frågade profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) om den fastandes kyssar och smekningar. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) tillät honom det. Då kom en annan man som frågade honom samma sak. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) förbjöd honom det. Mannen han tillät var gammal medan mannen han förbjöd var ung. Detta har rapporterats av Abû Dâwûd.

Vid vidrörelser och upprepade blickar gäller samma sak som kyssar.

Det är föraktfullt att provsmaka mat. Gör man det utan att maten går ned i halsen, är ingen skada skedd. Skulle den däremot gå ned i halsen, anses fastan vara bruten.

Det är föraktfullt att tugga hårt tuggummi som inte ger ifrån sig något. Det är inte tillåtet att tugga tuggummi som ger ifrån sig bitar på så sätt att man kan känna av dess smak i halsen. Det enda undantaget är att det inte sväljs tillsammans med saliven. Skulle det däremot sväljas med saliven samtidigt som det ger ifrån sig en smak i halsen, anses fastan vara bruten. Men om tuggummit är smaksatt utan att det utsöndras, förekommer det två åsikter:

Den första: Fastan bryts precis som med ögonpenna.

Den andra: Fastan bryts inte, ty enbar smak bryter inte fastan. Exempel på det är en person som färgar sina fotsulor med en viss växtart för att därefter känna dess smak i halsen. En sådan person bryter inte fastan.

Det är föraktfullt att dyka för att inte vatten skall gå in genom öronen. Skulle det komma in vatten genom öronen, anses det vara som personen som drar in för mycket vatten i näsan.

Bad är tillåtet. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) brukade vakna efter ha haft intimt umgänge för att därefter ta ett bad.