För ett mjukare hjärta

Imâm Muhammad bin Sâlih bin ´Uthaymîn (d. 1421)

Wasâyâ wa Tawdjîhât li Tullâb-il-´Ilm, sid. 416-417

Fråga: Trots att många upplever dagliga svårigheter lider de av hårda hjärtan. De påverkas nämligen inte av vad de ser. Hur botas den sjukdomen?

Svar: Många människor lider av det. De har hårda hjärtan och påverkas inte av Qur’ânen, Sunnah och olyckor. Många människor lider som sagt av det. Dock kan ett hjärta mjukna av följande faktorer:

1 – Reflekterande Qur’ân-läsning. Ibn ´Abdil-Qawî (rahimahullâh) sade:

Studera Qur’ânen regelbundet

den mjuknar upp hjärtan som sten

Det intygas av Allâhs (tabârak wa ta´âlâ) ord:

لَوْ أَنزَلْنَا هَذَا الْقُرْآنَ عَلَى جَبَلٍ لَّرَأَيْتَهُ خَاشِعًا مُّتَصَدِّعًا مِّنْ خَشْيَةِ اللَّهِ وَتِلْكَ الْأَمْثَالُ نَضْرِبُهَا لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ

OM VI hade uppenbarat denna Qur’ân för ett berg, skulle du helt säkert ha sett det rämna av fruktan för Allâh. Sådana liknelser framställer Vi för människorna för att stämma dem till eftertanke.”1

Qur’ân-läsning i reflekterande och begrundande syfte medför ett livligt och mjukt hjärta.

2 – Läsning ur tillrättavisande hadîther. Sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) kunde säga saker som fick hjärtan att bäva och ögon att tåras.

3 – Läsning ur profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) biografi. Också den upplivar, upplyser och mjuknar ett hjärta.

4 – Sympatier med och barmhärtighet mot svaga, barn och faderlösa. Allâh benådar de nådiga. Att titta på barn och dylika målgrupper får tvivelsutan hjärtat att mjukna.

5 – Nåd mot fattiga.

Dock är reflekterande Qur’ân-läsning och mycken dyrkan den viktigaste faktor.

159:21