Folkens ledare på Domedagen

Imâm Ismâ´îl bin Kathîr ad-Dimashqî (d. 774)

Tafsîr al-Qur’ân al-´Adhîm (2/73)

Allâh (´azza wa djall) sade:

يَوْمَ نَدْعُو كُلَّ أُنَاسٍ بِإِمَامِهِمْ فَمَنْ أُوتِيَ كِتَابَهُ بِيَمِينِهِ فَأُوْلَئِكَ يَقْرَؤُونَ كِتَابَهُمْ وَلاَ يُظْلَمُونَ فَتِيلاً

”Den dag då Vi – genom att kalla på deras ledare – skall ropa fram alla människor, skall de som får ta emot sin bok med höger hand läsa den och ingen skall lida ens så mycken orätt som kan rymmas på en tråd.”1

Allâh (tabârak wa ta´âlâ) berättar att Han ska ställa varje samfund inför rätta med dess respektive ledare. De lärde har delade uppfattningar om vad ledaren åsyftar. Mudjâhid och Qatâdah sade att ledare är profet. Allâh (ta´âlâ) sade:

وَلِكُلِّ أُمَّةٍ رَّسُولٌ فَإِذَا جَاء رَسُولُهُمْ قُضِيَ بَيْنَهُم بِالْقِسْطِ وَهُمْ لاَ يُظْلَمُونَ

”VARJE folk har ett sändebud och när sändebudet har kommit, skall rättvisa domar avkunnas över dem och ingen skall tillfogas orätt.”2

Vissa Salaf sade att denna vers utgör det största beviset för Ahl-ul-Hadîths förträfflighet, ty deras ledare är profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam).

Ibn Zayd sade att ledare åsyftar den föreskrivande skrift som sänts ned till folkets profet. Samma åsikt valde Ibn Djarîr. Från Ibn Abî Nadjîh rapporteras det att Mudjâhid sade:

”Det vill säga deras skrifter.”

Det är möjligt att han menade det, och det är möjligt att han menade det som al-´Awfî rapporterar från Ibn ´Abbâs som sade:

”Det vill säga deras handlingars böcker.”

Samma sak sade Abûl-´Âliyah, al-Hasan och adh-Dhahhâk. Denna åsikt är den mest övervägande eftersom Allâh (ta´âlâ) sade:

وَكُلَّ شَيْءٍ أحْصَيْنَاهُ فِي إِمَامٍ مُبِينٍ

”Allt är infört i en klar bok.”3

Det är också möjligt att varje folk kommer med den individ som det har rättat sig efter; de troende följde profeterna (sallâ Allâhu ´alayhim wa sallam) och hädarna följde sina ledare.

117:71

210:47

336:12