Föddes profeten omskuren och glad?

Fråga: at-Tahhân säger i kassettbandet ”Khâtam-un-Nubuwwah” att profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) föddes omskuren, glad och skrattandes och att hans navelsträng var avklippt. Hur pass stämmer det och finns det delade åsikter i frågan?

Svar: Det har inte bekräftats att profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) föddes omskuren. Hadîthen om det är antingen svag eller också påhittad. Detsamma gäller att han skrattade när han föddes. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) är ju en människa i grund och botten:

قُلْ إِنَّمَا أَنَا بَشَرٌ مِّثْلُكُمْ يُوحَى إِلَيَّ أَنَّمَا إِلَهُكُمْ إِلَهٌ وَاحِدٌ

”Säg: ”Jag är bara en vanlig människa som ni. Genom uppenbarelsen vet jag att er Gud är en Gud.”1

Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade efter att ha glömt i bönen:

”Jag är likt er ingenting annat än en människa. Jag glömmer precis som ni glömmer. Om jag glömmer, skall ni påminna mig.”

Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) är alltså i grund och botten en människa och han råkar ut för det alla andra människor råkar ut för. Det enda undantaget är det som specificeras autentiskt via Qur’ânen eller Sunnah.

118:110