Får man spela tamburin på bröllop?

Fråga: Vad är domen för att spela tamburin sju dagar efter bröllopet? Är det tillåtet att använda sig utav andra instrument än tamburin?

Svar: Att spela tamburin vid bröllop skall ske på bröllopsnatten och det skall inte vara längre än den, ty det som har tillåtits vid ett visst tillfälle, begränsas vid handlingen i fråga. Syftet med tamburin under bröllopsdagarna är att uttrycka sin glädje och förtjusning och att tillkännage giftermålet eftersom det är föreskrivet att tillkännage giftermål.

Däremot anser jag det inte vara tillåtet att det varar längre än bröllopet. Vad gäller andra instrument än tamburin, gäller för dem samma grundregel som dessförinnan, nämligen att de är förbjudna. Beviset för detta är vad som rapporteras i al-Bukhârî från Abû Mâlik al-Ash´arî (radhiya Allâhu ´anh) som berättade att profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

“”Det kommer att finnas folk från mitt samfund som kommer att förlova könsorgan, siden, alkohol och musik.” [1]

Med könsorgan menas otukt, och skydd sökes av Allâh. Siden och alkohol är kända. Musik är samtliga instrument som används till nonsens och endast det som Sunnah har undantagit är tillåtet, t ex tamburin under bröllopet.


[1] al-Bukhârî (5590)