Får ex-maken göra sin ex-fru sällskap tillbaka till hennes hemland?

publicerad
06.11.2010

Talare: ´Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân
Källa: https://alfawzan.ws/node/10037

Fråga: Maken har skilt sig från hustrun en tredje gång och hon är härmed helt skild från honom. De bor i ett land långt bort från hennes familj. Låt oss säga i USA. Vad skall maken göra med henne? Skall han ta henne till hennes hemland?

Svar: Om han inte har skilt sig från henne en tredje gång, får han ta tillbaka henne, resa med henne, sova med henne och låta henne bo i hans hem. Hon anses fortfarande vara hans hustru till dess att hennes vänteperiod är över. Om vänteperioden tar slut utan att han tar tillbaka henne, är hon helt skild från honom. Men så länge hon har sin vänteperiod, så är hon hans hustru. Det betyder att han får ta tillbaka henne och vara hennes Mahram. Allâh (ta´âlâ) sade:

( وَبُعُولَتُهُنَّ أَحَقُّ بِرَدِّهِنَّ في ذَلِكَ )

”Mannen har full rätt att låta [skilsmässan återgå och] hustrun återvända.”1

Det vill säga under vänteperioden.

Men om han har skilt sig från henne helt så att hon inte kan återvända till honom, är han inte hennes Mahram längre. Härmed får hon avskärma sig från honom. Han är en främling nu som hon inte får resa med. Om de befinner sig på en avlägsen plats och han skiljer sig från henne, får han se till att hennes förmyndare kommer och hämtar henne och reser med henne till hennes hemland.

1 2:228