Extra viktigt under Ramadhâns tio sista dagar

´Allâmah Rabî´ bin Hâdî al-Madkhalî

al-Idjâbât al-Djaliyyah ´an-il-Qadâyâ al-Manhadjiyyah, sid. 52-54

Fråga: Vad måste en muslim tänka på dessa tio sista dagar?

Svar: En muslim måste alltid, såväl dessa dagar som annars, göra sådant som Allâh (tabârak wa ta´âlâ) befaller honom, men än mer dessa dagar. Dessa dagar ska han måna extra mycket om att erinra sig Allâh och läsa Qur’ânen.

Fastan är obligatorisk i alla fall. Bara resande, sjuklingar och andra ursäktade människor slipper fasta. När deras skäl är över, får de ta igen sina missade dagar. Myndiga och förmögna måste tvivelsutan fasta. Dock är det frivilliga handlingar som höjer slavens position och nivå hos Allâh (´azza wa djall). Frivilliga handlingar kompletterar plikter som bön, fasta, allmosa och vallfärd. De fulländar dyrkaren.

Det finns tre sorters människor:

1 – Den som begår orätt mot sig själv. Denne gör goda handlingar och syndar.

2 – Den som går en medelväg. Denne gör plikter och undviker förbud.

3 – Den som med Allâhs hjälp överträffar de andra i att göra gott. Denne gör plikter och rekommendationer och undviker allt förbjudet och föraktfullt.

Den person som gör många goda handlingar och undviker allt förbjudet och föraktfullt är förhoppningsvis en av dem som överträffar de andra i att göra gott. Gör han bara plikter och undviker han bara förbud, tillhör han de fromma som går en medelväg. Slavarna varierar. Allâh (ta´âlâ) sade:

أَوْرَثْنَا الْكِتَابَ الَّذِينَ اصْطَفَيْنَا مِنْ عِبَادِنَا فَمِنْهُمْ ظَالِمٌ لِّنَفْسِهِ وَمِنْهُم مُّقْتَصِدٌ وَمِنْهُمْ سَابِقٌ بِالْخَيْرَاتِ بِإِذْنِ اللَّهِ ذَلِكَ هُوَ الْفَضْلُ الْكَبِيرُ

Och Vi lämnar denna gudomliga Skrift i arv till dem Vi utser av Våra slavar. Bland dem finns den som begår orätt mot sig själv, den som går en medelväg, och den som med Allâhs hjälp överträffar de andra i att göra gott. Detta är en stor gåva.”1

Låt den troende vara minst sagt måttlig om inte en sådan som överträffar de andra i att göra gott. Vi ber Allâh (tabârak wa ta´âlâ) låta oss tillhöra de som överträffar de andra i att göra gott, utför plikter och rekommendationer och avstår från allt som väcker Hans (subhânahu wa ta´âlâ) vrede, ilska och straff. Må Allâh skydda oss mot allt det. Därtill ska vi undvika det föraktfulla som drar ned på slavens status.

Vi ber Allâh låta oss och er tillhöra de ärliga troende som överträffar de andra i att göra gott. Vår Herre bönhör böner. Se till att göra många goda handlingar dessa dagar. ´Â’ishah (radhiya Allâhu ´anhâ) sade:

När de sista nätterna hade gått in var han vaken om nätterna. Han väckte sin familj, var seriös och spände sitt höftskynke.”2

Gör detsamma:

لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِّمَن كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ

”I ALLÂHS sändebud har ni ett gott föredöme för alla som ser fram mot Allâh och den Yttersta dagen.”3

135:32

2al-Bukhârî (2024) och Muslim (1174).

333:21