Exempel på namngivna änglar

Fråga: Det har rapporterats änglanamn som Djibrîl, Isrâfîl och Dödsängeln. Det har också rapporterats att Dödsängeln heter ´Azrâ’îl. Är det autentiskt?

Svar: Vissa änglars (´alayhimus-salâm) namn har rapporterats. Exempel på dem är Djibrîl som är anförtrodd med uppenbarelsen, Isrâfîl som är anförtrodd med blåsning i hornet, Mîkâ’îl som är anförtrodd med nederbörden och växtligheten. Dessa tre brukade profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) nämna i inledningsbönen under nattbönen:

اللَّهُمَّ رَبَّ جِبْرِيلَ وَمِيكَالَ وَإِسْرَافِيلَ فَاطِرَ السَّمَواتِ والأَرْضِ عَالِمَ الْغَيْبِ والشَّهَادَةِ أَنْتَ تَحْكُمُ بَيْنَ عِبَادك فِيما كانُوا فِيهِ يَخْتَلِفُونَ اهْدِنِي لِمَا اخْتُلِفَ فِيهِ مِنَ الْحَقِّ بإِذْنِكَ إِنَّكَ تَهْدِي مَنْ تَشَاءُ إِلى صِرَاطٍ مُسْتَقِيم

”Allâh! Djibrîls, Mîkâ’îls och Isrâfîls Herre. Himlarnas och jordens Skapare! Du som känner allt det som är dolt för människor och det som de kan bevittna! [En dag] skall Du döma mellan Dina tjänare i allt det som de var oense om! Vägled mig i det som de med Din tillåtelse hade kommit till skiljaktiga meningar om – Du leder den Du vill till en rak väg.”

Han särskilde dessa tre därför att de är anförtrodda med liv. Djibrîl är anförtrodd med vad som förser hjärtat med liv. Mîkâ’îl är anförtrodd med vad som förser jorden med liv. Isrâfîl är anförtrodd med vad som förser kropparna med liv när han blåser i hornet. Han är anförtrodd med att blåsa i det.

Angående Dödsängeln, så är hans namn ”´Azrâ’îl” inte autentiskt. Han kallas för ”Dödsängeln”. Allâh (´azza wa djall) sade:

قُلْ يَتَوَفَّاكُم مَّلَكُ الْمَوْتِ الَّذِي وُكِّلَ بِكُمْ ثُمَّ إِلَى رَبِّكُمْ تُرْجَعُونَ

”Säg: ”Dödens ängel, som har satts att vaka över er, skall [en dag] samla in era själar och därefter förs ni åter till er Herre.”1

Det är inte autentiskt att profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) kallade honom för ”´Azrâ’îl”.

Beträffande Mâlik, Eldens väktare, så står det i Qur’ânen:

وَنَادَوْا يَا مَالِكُ لِيَقْضِ عَلَيْنَا رَبُّكَ قَالَ إِنَّكُم مَّاكِثُونَ

”De kommer att ropa: ”Mâlik! Be till din Herre att Han dömer oss till förintelse!” Men hans svar blir: ”Ni skall förbli.”2

132:11

243:77