Ett vist kall hör till förståelsen av religionen

Allâh (tabârak wa ta´âlâ) prisade den som kallar till Allâhs religion med visdom och kunskap:

وَمَنْ أَحْسَنُ قَوْلًا مِّمَّن دَعَا إِلَى اللَّهِ وَعَمِلَ صَالِحًا وَقَالَ إِنَّنِي مِنَ الْمُسْلِمِينَ وَلَا تَسْتَوِي الْحَسَنَةُ وَلَا السَّيِّئَةُ ادْفَعْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ فَإِذَا الَّذِي بَيْنَكَ وَبَيْنَهُ عَدَاوَةٌ كَأَنَّهُ وَلِيٌّ حَمِيمٌ وَمَا يُلَقَّاهَا إِلَّا الَّذِينَ صَبَرُوا وَمَا يُلَقَّاهَا إِلَّا ذُو حَظٍّ عَظِيمٍ

”Vem talar ett skönare språk än den som kallar [människorna] till tron på Allâh, som lever ett rättskaffens liv och som säger: ”Jag hör till muslimerna?” Den goda handlingen och den dåliga handlingen kan inte ställas sida vid sida. Jaga bort [den dåliga handlingen] med en bättre – den som var din fiende kan bli din nära vän! Men ingen annan än den som bär [oförrätter] med tålamod finner [styrka] att handla så; bara den lyckligast lottade finner [sådan styrka].”1

Förstå dessa verser och deras innebörd som klargör den korrekta metodiken till kallet till Allâhs (tabârak wa ta´âlâ) religion. Kallet skall vara till Allâh och inte till individer eller för pengar, status eller andra världsliga ändamål. Det skall endast vara till Allâh (tabârak wa ta´âlâ), Hans religion, Hans vägledning och Hans raka väg. Därtill skall kallet vara baserat på insikt och kunskap.

Ett okunnigt kall till Allâhs religion skadar kallaren mer än vad det gagnar honom. Ett okunnigt kall är en undergång och förstörelse. Kallet måste alltså vara till Allâh och utmed insikt och kunskap. Det måste ske med vishet och fina tillrättavisningar ackompanjerat med tålamod, ömhet och ädla karaktärer.

Det är denna metodik som vi är skyldiga att följa, kalla till och uppfostra oss själva och andra med. Det är så kallet till Allâh stadgas. Det är så Allâhs sanna religion etableras. Allting annat av överdrift och underdrift leder till förlust och splittring.

Bröder! Se till att förstå Allâhs religion. Den Allâh vill väl låter Han honom förstå sig på religionen. Om man inte förstår sig på religionen, trosläran, dyrkan och metodiken betyder det att Allâh inte vill en väl!

Till förståelsen av religionen hör kallet till Allâh med vishet och fina tillrättavisningar utmed tydlig kunskap och klara bevis. Det är detta jag vill att vi verkligen förstår och att vi färdas på denna väg i egenskapen av bröder som samarbetar om fromhet och gudsfruktan och håller fast vid denna vägledning sett till trosläran, karaktärerna och metodiken.

141:33-35