En värdelös Salafiyyah

Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) prisade Salaf när han sade:

”Det bästa folket är min generation. Därefter de som efterträder dem. Därefter de som efterträder dem.”

De är en förebild för detta samfund. Deras metodik skall vara vägen som det färdas på sett till sina läror, affärer, karaktärer och alla andra frågor. Denna metodik är tagen ur Qur’ânen och Sunnah då de levde nära sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och uppenbarelsen och lärde sig av sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam). De är den bästa generationen. Deras metodik är den bästa metodiken. Därför skall muslimerna ivra efter att lära sig deras metodik för att följa den. Det går inte att följa deras metodik utan kunskap och studier om den och handlingar utmed den. Därför sade Allâh (djalla wa ´alâ):

وَالسَّابِقُونَ الأَوَّلُونَ مِنَ الْمُهَاجِرِينَ وَالأَنصَارِ وَالَّذِينَ اتَّبَعُوهُم بِإِحْسَانٍ

”Föregångsmännen, de första av dem som utvandrade och [de första] hjälparna, och de rättsinniga som följde i deras spår.”1

Att de följs rättsinnigt innebär bemästrat. Det går inte att följa dem rättsinnigt utan att lära sig deras metodik och lära. Att bara associera sig med Salaf och Salafiyyah utan kunskap om den och dess metodik är värdelöst och kanske till och med skadligt. Salafs metodik måste kunnas. Därför studerade det här samfundet Salafs lära och förde den vidare i generationer. Den undervisades i moskéer, skolor, institut, fakultet och universitet. Detta är Salafs metodik och såhär lärs den in.

19:100