En riktig Salafî är måttlig

Fråga: I denna gruppfyllda atmosfär finns det många som tillskriver sig Salafiyyah. Det finns till och med många som tillskriver sig Salafiyyah och hindrar andra från Salafiyyah. Vilken regel har Salafiyyah?

Svar: Allâh (djalla wa ´alâ) säger:

وَالسَّابِقُونَ الأَوَّلُونَ مِنَ الْمُهَاجِرِينَ وَالأَنصَارِ وَالَّذِينَ اتَّبَعُوهُم بِإِحْسَانٍ رَّضِيَ اللّهُ عَنْهُمْ وَرَضُواْ عَنْهُ

”Föregångsmännen, de första av dem som utvandrade och [de första] hjälparna, och de rättsinniga som följde i deras spår – Allâh är nöjd med dem och de är nöjda med Honom.”1

Salafiyyah är alltså baserad på föregångsmännens metodik, de första av dem som utvandrade och hjälparna. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Håll därför fast vid min Sunnah och mina renläriga och vägledda efterträdares Sunnah. Håll fast vid den med era kindtänder.”

En riktig Salafî följer Salaf utan överdrift eller underdrift. Han är måttlig i enlighet med Salafs metodik. Det är inte alla som kallar sig för ”Salafî” som också är det. Han är inte Salafî så länge han inte följer på ett korrekt sätt. Ett korrekt sätt innebär ett bemästrat sätt. Han kan inte följa Salaf på ett korrekt sätt om han inte lär sig Salafs troslära och metodik så att han följer dem på ett korrekt sätt. Salafiyyah är inte bara ett påstående med okunnighet. Det kräver kunskap och insikt så att vi följer dem på ett korrekt sätt.

1 9:100