En religiös person kan inte stå bakom terrorismen

Publicerad: 2011-09-03
Talare: Imâm Muhammad bin Sâlih bin ´Uthaymîn (d. 1421)
Källa: al-Liqâ’ ash-Shahrî (36)
https://www.youtube.com/watch?v=l85bU5DRTJY

 

Fråga: Vi och alla andra vaksamma människor har blivit upprörda av sprängattentatet, vilket ni påpekade under predikan och vilket även fastslogs av styrelsen Kibâr-ul-´Ulamâ’. Vad som däremot har upprört oss ännu mer är tidningarnas och medians påhopp på de religiösa. Vad råder du under liknande fråga?

Svar: Det var väntat att onda och sabotörer skulle göra sina påhopp efter denna incident. Dessa människor tar vara på tillfällen så att de kan tala om det som de vill. Detta är en av sprängattentatens nackdelar. Till deras nackdelar är att människorna drar alla religiösa över en kam. Vi vet dock att en riktigt religiös person inte kan göra dessa vidriga handlingar och att de riktigt religiösa avsvär sig och fördömer denna handling med sina hjärtan och munnar. Men de onda tar vara på alla möjliga tillfällen och talar såsom de vill. Allâh (ta´âlâ) sade i Sin skrift:

وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ وَنَعْلَمُ مَا تُوَسْوِسُ بِهِ نَفْسُهُ وَنَحْنُ أَقْرَبُ إِلَيْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِيدِ إِذْ يَتَلَقَّى الْمُتَلَقِّيَانِ عَنِ الْيَمِينِ وَعَنِ الشِّمَالِ قَعِيدٌ مَا يَلْفِظُ مِن قَوْلٍ إِلَّا لَدَيْهِ رَقِيبٌ عَتِيدٌ

”Vi har skapat människan och Vi vet vad hennes själ viskar till henne; ja, Vi är närmare henne än hennes egen halspulsåder. När de två [änglarna som har till uppgift] att skriva ned [hennes ord och hennes handlingar] skriver, sittande på höger och vänster sida, kommer inte ett ord över hennes läppar utan att en övervakare är hos henne, färdig [att skriva].”1

Det finns dock en annan sak. Det finns okunniga lekmän som lockar från praktik och religiositet och säger:

”Titta vad de praktiserande, eller religiösa, gör!”

Detta är fel. De som har gjort dessa handlingar har inte letts till dem av religionen. Om de verkligen hade refererat till Qur’ânen och Sunnah, skulle de ha blivit övertygade om att handlingen är förbjuden och ingen religion som närmar en Allâh. Faktum är att den är en fiendskap mot Allâhs (´azza wa djall) tjänare. Således skall lekmännen inte utnyttja detta för att varna sina söner för praktiken som är baserad på den korrekta metodiken.

1 50:16-18