En lust till gud

Imâm Ismâ´îl bin Kathîr ad-Dimashqî (d. 774)

Tafsîr al-Qur’ân al-´Adhîm (4/190)

Allâh (tabârak wa ta´âlâ) sade:

أَفَرَأَيْتَ مَنِ اتَّخَذَ إِلَهَهُ هَوَاهُ وَأَضَلَّهُ اللَّهُ عَلَى عِلْمٍ وَخَتَمَ عَلَى سَمْعِهِ وَقَلْبِهِ وَجَعَلَ عَلَى بَصَرِهِ غِشَاوَةً فَمَن يَهْدِيهِ مِن بَعْدِ اللَّهِ أَفَلَا تَذَكَّرُونَ

HUR SER du på den som gör sina egna passioner till gud? Allâh har låtit honom gå vilse utmed kunskap och tillslutit hans öron och förseglat hans hjärta och bundit för hans ögon. Vem kan vägleda honom efter Allâh? Skall ni inte tänka över?”1

De går efter sin lust; det de tycker om, följer de, och det inte tycker om, lämnar de. Denna vers kan användas som bevis mot Mu´tazilah som beslutar vad som är rätt och fel i religionen utifrån deras rationalitet. Det rapporteras att Mâlik sade:

Det finns ingenting som man har passion för utan att man dyrkar det.”

وَأَضَلَّهُ اللَّهُ عَلَى عِلْمٍ

Allâh har låtit honom gå vilse utmed kunskap…”

Frasen kan antingen betyda att Allâh vilseleder den personen utifrån Sin kunskap om att denne förtjänar vilseledning, eller också att Allâh vilseleder honom efter att denne har tagit del av kunskap och förlorat sina ursäkter. Den andra förklaringen fordrar den första men inte tvärtom.

وَخَتَمَ عَلَى سَمْعِهِ وَقَلْبِهِ وَجَعَلَ عَلَى بَصَرِهِ غِشَاوَةً

… och tillslutit hans öron och förseglat hans hjärta och bundit för hans ögon.”

De hör inte det som gagnar dem, de förstår inte det som vägleder dem och de ser inga bevis som upplyser dem. Sålunda sade Han:

فَمَن يَهْدِيهِ مِن بَعْدِ اللَّهِ أَفَلَا تَذَكَّرُونَ

Vem kan vägleda honom efter Allâh? Skall ni inte tänka över?”

145:23