En jämförelse mellan Salafiyyûn, al-Ikhwân al-Muslimûn och Djamâ´at-ut-Tablîgh

Fråga: I dag finns det tre grupper på det islamiska fältet; al-Ikhwân, Ansâr-us-Sunnah och Djamâ´at-ut-Tablîgh. Vilken är bäst? Må Allâh belöna dig väl.

Svar: Må Allâh belöna dig väl. Du hamnar under poetens ord när du jämför Salafiyyah med dessa grupper:

Ser du inte att svärdets värde sjunker
när det sägs att det skär bättre än käppen?

Att jämföra käppen med svärdet tar ned på svärdets värde.

Ansâr-us-Sunnah, som du nämner, är Salafiyyûn som har påverkats av detta välsignade kall. De kallas för ”Ansâr-us-Sunnah” i vissa länder. I andra länder kallas de för ”Salafiyyûn”. I somliga länder, som den indiska kontinenten, kallas de för ”Ahl-ul-Hadîth”. Det är inte tillåtet att jämföra dem med dessa nya rörelser som har dykt upp. Ty Salafiyyah är sann förståelse av islam. Den korrekta förståelsen av islam är Salafs förståelse. Salafiyyah är en tillskrivning till Salaf. Salaf var följeslagarna, efterföljarna och efterföljarnas imamer som de fyra imamerna. Det är de som avses i Allâhs (ta´âlâ) ord:

وَالسَّابِقُونَ الأَوَّلُونَ مِنَ الْمُهَاجِرِينَ وَالأَنصَارِ وَالَّذِينَ اتَّبَعُوهُم بِإِحْسَانٍ رَّضِيَ اللّهُ عَنْهُمْ وَرَضُواْ عَنْهُ

”Föregångsmännen, de första av dem som utvandrade och [de första] hjälparna, och de rättsinniga som följde i deras spår – Allâh är nöjd med dem och de är nöjda med Honom.”1

Det är en gammal troslära som är hämtad ur Allâhs skrift utmed Salafs förståelse. Det är alltså ingen ny förståelse.

Jämför du dem som färdas på den rätta vägen med dem som har lämnat den? Det finns ingen jämförelse mellan dem. Jämförelsen är en orättvisa. Du måste förstå att de som du nämnde är människor som vi kallar på för att de skall återvända till den raka vägen och hålla sig borta från de oliktänkande så att de inte går under. Vi är ålagda att tycka synd om dem och kalla dem till den raka vägen. Men att fråga vem som är bäst, är irrelevant.

1 9:100