En hycklares kännetecken

Imâm Ahmad bin Hanbal (rahimahullâh) sade:

Den som nedvärderar en av Allâhs sändebuds (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) följeslagare, hatar honom på grund av något som han har gjort eller nämner hans dåliga sidor är en innovatör till dess att han ber om nåd för dem allesammans och inte har något emot någon av dem.”

Det är typiskt för Ahl-ul-Bid´a att nedvärdera, hata eller skandalisera följeslagarna, om än bara en enda följeslagare. Ett sådant uppförande kännetecknar hyckleri. Ingen är tom på hyckleri förrän han ber om nåd för alla följeslagare och inte har något emot någon av dem. Sålunda sade at-Tahâwî:

Kärlek till dem är religion, tro och islam. Hat mot dem är otro, hyckleri och överdrift.”1

Att hata följeslagarna bevisar ens hyckleri och smutsiga hjärta. Allâh (ta´âlâ) berömde de troende för att de ber för sina tidigare troende bröder och klargjorde att de upplever ingen ovilja mot dem:

وَالَّذِينَ جَاؤُوا مِن بَعْدِهِمْ يَقُولُونَ رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلِإِخْوَانِنَا الَّذِينَ سَبَقُونَا بِالْإِيمَانِ وَلَا تَجْعَلْ فِي قُلُوبِنَا غِلًّا لِّلَّذِينَ آمَنُوا رَبَّنَا إِنَّكَ رَؤُوفٌ رَّحِيمٌ

De som kommer efter dem ber: ”Herre, ge oss Din förlåtelse och förlåt våra bröder som gått före oss i tron, och låt inte ovilja mot [någon] troende bli kvar i våra hjärtan! Herre! Du ömmar, full av barmhärtighet!”2

1at-Tahâwiyyah (1/57).

259:10