En fladdermus och två obotliga sjukdomar

Imâm Muhammad bin ´Alî ash-Shawkânî (d. 1250)

Fath-ul-Qadîr (1/515-516)

Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) berättade att ´Îsâ (´alayhis-salâm) sade:

أَنِّي قَدْ جِئْتُكُم بِآيَةٍ مِّن رَّبِّكُمْ أَنِّي أَخْلُقُ لَكُم مِّنَ الطِّينِ كَهَيْئَةِ الطَّيْرِ فَأَنفُخُ فِيهِ فَيَكُونُ طَيْرًا بِإِذْنِ اللّهِ وَأُبْرِئُ الأكْمَهَ والأَبْرَصَ وَأُحْيِي الْمَوْتَى بِإِذْنِ اللّهِ

Jag har kommit till er med ett tecken från er Herre. Jag skall forma åt er i lera något som liknar en fågel och jag skall andas på den och med Allâhs tillstånd skall den bli en fågel. Och jag skall bota de blinda och de spetälska och med Allâhs tillstånd skall jag väcka de döda till liv.”1

Han skulle skapa åt dem en skapelse som liknande en fågel:

فَأَنفُخُ فِيهِ

… och jag skall andas på den…”

Vissa säger att pronomenet refererar till leran medan andra menar att det refererar till fågeln. Det sägs att han skapade en fladdermus på grund av dess märkvärdiga natur. Fladdermusen har bröst, tänder, öron och genomgår menstruationsperiod. Det sägs att de bad om en fladdermus på grund av dess märkvärdiga natur. Den flyger utan fjädrar, föder som ett däggdjur och ser varken under dagsljus eller nattmörker utan bara vid två tillfällen på dygnet: en stund efter solnedgång och en stund efter soluppgång. Samt att den skrattar som människan. En annan teori är att de bad om en fladdermus utav tillgjordhet. Det sägs att djuret flög så länge de tittade på det. Så fort den hamnade utom deras synhåll föll det dött ner för att bevisa att Allâhs handlingar skiljer sig från skapelsens handlingar. Han (ta´âlâ) sade:

فَأَنفُخُ فِيهِ فَيَكُونُ طَيْرًا بِإِذْنِ اللّهِ

… och med Allâhs tillstånd skall den bli en fågel.”

Det bevisar att ´Îsâ hade aldrig klarat av att skapa djuret utan Allâhs tillstånd och att skapandet av djuret var Allâhs handling som Han utförde via ´Îsâ (´alayhis-salâm). Det sägs att formandet och blåsningen var från ´Îsâ medan skapandet var från Allâh (´azza wa djall).

وَأُبْرِئُ الأكْمَهَ والأَبْرَصَ وَأُحْيِي الْمَوْتَى بِإِذْنِ اللّهِ

Och jag skall bota de blinda och de spetälska och med Allâhs tillstånd skall jag väcka de döda till liv.”

´Îsâ (´alayhis-salâm) botade flera sjukdomar, vilket nämns i Evangeliet, men Allâh underströk dessa två sjukdomar eftersom de oftast inte går att bota med behandling. Även hans upplivning av döda nämns i Evangeliet.

13:49