Egenskaperna som Ahl-us-Sunnah bekräftar och Ahl-ul-Bid´a förnekar

Vi kommer härmed att förklara Sunnah, beskriva den och förklara dess innehåll och det som får slaven som håller fast vid den och dyrkar Allâh därefter att kallas efter den och förtjäna att inträda Ahl-us-Sunnah.

Och den som motsäger det eller något av det som jag har förklarat, och som muslimerna och det resterande samfundet har enats om alltsedan Allâh skickade Sin profet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) fram till idag, inträder de vilsna Ahl-ul-Bid´a som vi utpekar, nämner och varnar för.

5 – Därefter skall det tros på Allâhs (tabârak wa ta´âlâ) egenskaper och att Han är levande, talande, hörande och seende:

فَإِنَّهُ يَعْلَمُ السِّرَّ وَأَخْفَى

”Han känner det hemliga och det som är än djupare dolt.”1

Han vet vad som finns på jorden och i himlen, vad som är synligt och vad som är under marken. Han är vis, vetande, förmögen, kärleksfull, nådig och barmhärtig.

Han hör och ser och Han är på den högsta platsen. Han griper och skänker, tar och ger. Han är ovanför Sin tron och frånskild från Sin skapelse. Han tar liv och ger liv, orsakar fattigdom och berikar, förargas och behagas, talar och skrattar:

لاَ تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلاَ نَوْمٌ

Slummer överraskar Honom inte och inte heller sömn.”2

وَعِندَهُ مَفَاتِحُ الْغَيْبِ لاَ يَعْلَمُهَا إِلاَّ هُوَ وَيَعْلَمُ مَا فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ وَمَا تَسْقُطُ مِن وَرَقَةٍ إِلاَّ يَعْلَمُهَا وَلاَ حَبَّةٍ فِي ظُلُمَاتِ الأَرْضِ وَلاَ رَطْبٍ وَلاَ يَابِسٍ إِلاَّ فِي كِتَابٍ مُّبِينٍ

”Han har nycklarna till det dolda; ingen känner dessa [ting] utom Han. Han vet vad som finns på marken och i havet; inte ett löv faller utan Hans vetskap och varken fröet, [dolt] i jordens mörker, eller det gröna [strået] eller det som vissnat, saknas [bland det som har upptecknats] i en klar bok.”3

120:7

22:255

36:59