Dyrka Allâh tills du dör

Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) sade:

وَاعْبُدْ رَبَّكَ حَتَّى يَأْتِيَكَ الْيَقِينُ

”… och dyrka din Herre till dess den fulla vissheten når dig.”1

Denna givmilda vers bevisar att människan är ålagd att dyrka Allâh så länge hon lever och är sinnesfrisk och besitter urskiljningsförmåga. Om hon inte kan stå upp och be, får hon sitta ned och be. Om hon inte kan sitta ned och be, får hon ligga på sidan och be. Han (ta´âlâ) berättade att Hans profet ´Îsâ (´alayhis-salâm) sade:

وَجَعَلَنِي مُبَارَكًا أَيْنَ مَا كُنتُ وَأَوْصَانِي بِالصَّلَاةِ وَالزَّكَاةِ مَا دُمْتُ حَيًّا

”Han har välsignat mig, var jag än befinner mig, och befallt mig att så länge jag lever förrätta bönen och ge allmosa.”2

al-Bukhârî sade i sin ”as-Sahîh”:

”Kapitel: Den som inte klarar av att sitta och be får ligga på sidan

´Atâ’ sade:

”Om han inte klarar av att vända sig mot Qiblah ber han som han är.”

1117 – ´Abdân berättade för oss, från ´Abdullâh, från Ibrâhîm bin Tahmân: al-Husayn al-Muktib berättade för mig, från Buraydah, från ´Imrân bin Husayn (radhiya Allâhu ´anh) som sade:

”Jag led av hemorrojder varvid jag frågade profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) om bönen. Han svarade: ”Be stående. Om du inte kan det, ber du sittande. Om du inte kan det, ber du liggande på sidan.”3

Liknande kunskap är välkänd. Han (ta´âlâ) sade:

فَاتَّقُوا اللَّهَ مَا اسْتَطَعْتُمْ

”Frukta därför Allâh efter måttet av er förmåga.”4

لاَ يُكَلِّفُ اللّهُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَهَا لَهَا

”Allâh lägger inte på någon en tyngre börda än han kan bära.”5

Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Det som jag förbjuder er skall ni undvika. Det som jag befaller er skall ni göra så gott ni kan.”6

115:99

219:31

31117.

464:16

52:286

6al-Bukhârî och Muslim.