Du är som ditt sällskap

Allâh (´azza wa djall) sade:

وَقَدْ نَزَّلَ عَلَيْكُمْ فِي الْكِتَابِ أَنْ إِذَا سَمِعْتُمْ آيَاتِ اللّهِ يُكَفَرُ بِهَا وَيُسْتَهْزَأُ بِهَا فَلاَ تَقْعُدُواْ مَعَهُمْ حَتَّى يَخُوضُواْ فِي حَدِيثٍ غَيْرِهِ إِنَّكُمْ إِذًا مِّثْلُهُمْ إِنَّ اللّهَ جَامِعُ الْمُنَافِقِينَ وَالْكَافِرِينَ فِي جَهَنَّمَ جَمِيعًا

”Det har uppenbarats för er i Skriften att ni inte bör söka sällskap med dem som ni hör förneka och skämta om Allâhs budskap, om de inte övergår till andra samtalsämnen. Annars blir ni lika dem. Allâh skall samla de otrogna i helvetet och med dem hycklarna.”1

Alla som ansvarar för sina handlingar är ålagda att tro på Allâhs budskap, högakta dem, respektera dem och vörda dem. Det är syftet med deras uppenbarelse. Det är därför Allâh har skapat Sin skapelse. Motsatsen till tron är hädelse mot dem. Motsatsen till högaktningen är gäck och nedvärdering. Till det hör de otrognas och hycklarnas diskussioner om att ogiltigförklara Allâhs budskap och stödja sin otro.

Detsamma gäller de olika innovatörerna. Deras argument för att främja sin falskhet innefattar ett skämt om Allâhs budskap som bara tyder på sanningen och fordrar endast riktigheten. Samma sak gäller trotsiga och syndiga sittningar vari Allâhs påbud och förbud förlöjligas och Hans föreskrivna gränser överträds. Det är förbjudet att sitta med dem:

حَتَّى يَخُوضُواْ فِي حَدِيثٍ غَيْرِهِ

”… om de inte övergår till andra samtalsämnen.”

Det vill säga att de slutar häda och förlöjliga Allâhs budskap:

إِنَّكُمْ إِذًا مِّثْلُهُمْ

”Annars blir ni lika dem.”

Det vill säga om ni sitter med dem i det tillståndet. Ty det innebär att ni behagas av deras otro och narr. Den som behagas av en synd är lik den som gör den. Sammanfattningsvis är det obligatoriskt för den som närvarar i en syndig sittning att fördöma dem vid förmåga eller resa sig upp och gå därifrån.

14:140