Dött spädbarn hittat i floden

Fråga: Jag råkade hitta ett dött barn som flöt naket i en flod. Det var nyfött och var så illa däran att jag inte kunde tvätta det som sig bör. Syndade jag när jag begravde det utan att tvätta det? Vad skall jag göra ifall det skulle hända mig igen?

Svar: Om det skulle hända igen och det är omöjligt att tvätta liket, så säger de lärda att det skall göras Tayammum på liket. En levande person skall slå sina händer på marken och sedan stryka likets ansikte och händer med sina händer. Efter det skall liket lindas, begravningsbönen skall bes för det och slutligen skall det begravas.

Beträffande din handling, så skall du inte göra någonting i en sådan situation förrän du frågar de lärda. Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) sade:

فَاسْأَلُواْ أَهْلَ الذِّكْرِ إِن كُنتُمْ لاَ تَعْلَمُونَ

”Fråga då Påminnelsens folk, om ni inte vet det.”1

Det gäller framför allt frågor som berör andra och inte dig. Du måste vara försiktig och inte ha för bråttom förrän du frågar de lärda.

Om du vet var barnet ligger begravt, så skall du be begravningsbönen för det. Annars får du be begravningsbönen för det på distans. Ty det är obligatoriskt för muslimerna att be begravningsbönen för sina döda. Begravningsbönen är en plikt för en del människor och inte alla.

Och om det är omöjligt att tvätta liket därför att det är bränt eller dylikt, så skall det göras Tayammum på det. I fall lemmar har lossnat från kroppen så skall de samlas, tvättas och fästas vid den döde. Därefter skall liket lindas och slutligen bes begravningsbönen för det.

121:7