Domen för att färga håret i slingor

Publicerad: 2010-05-06
Talare: ´Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân
Källa: al-Muntaqâ (3/432-433)

 

Fråga: Vad är domen för att färga håret? Vad är domen för slingor? Slingor är förövrigt ett västerländskt mode som våra kvinnor har antagit. Det går ut på att färga åtskilliga lockar med en färg som skiljer sig från kvinnans ursprungliga hårfärg. Färgen kan vara vit, röd, guldaktig och så vidare. Till sist är en del av hårfärgen ursprunglig medan en annan är färgad.

Svar: Hårfärgningen är en detaljerad fråga:

1 – Grått hår som är rekommenderat att färga. Det skall inte färgas med svart färg. Däremot kan det färgas med henna, vejde, myrten och gulaktig färg. Det är dock inte tillåtet att färga det svart. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Ändra detta gråa hår och undvik den svarta färgen.”1

Detta gäller både män och kvinnor.

Vad gäller den som inte har grått hår, skall det låtas vara ifred och inte ändras om inte hårfärgen skulle vara missfärgad och vanställd. Skulle det däremot vara det, skall man färga det med en lämplig färg så att vanställningen upphör.

Normalt hår som inte är vanställt skall låtas vara som det är. Det finns ingen nytta med att ändra det.

Skulle hårfärgningen ske på ett främmande sätt som innehas av de otrogna kvinnorna, anses handlingen vara tveklöst förbjuden oavsett om den sker på ett eller flera sätt, vilket också kallas för ”slingor”.

1 Ahmad (3/338).