Dockor och dockor och bilderböcker

Fråga: Vad är domen för dockor till flickor samt böcker som innehåller bilder på djur och fåglar? Barn tycker om att titta i dem och lär sig av dem. Vad är domen för det?

Svar: Dockor i form av kvinnor består av två typer:

1 – Dockor som är tvivelsutan tillåtna. Dessa dockor saknar ögon, näsa och mun. De är naturligtvis tillåtna. Det var denna sorts dockor som ´Â’ishah (radhiya Allâhu ´anhâ) lekte med.

2 – Plastdockor som ser fullständigt ut som levande människor. De har ögon, läppar, ögonfransar och ögonbryn. Vissa av dem kan till och med gå och låta. Dessa dockor kan diskuteras. Jag ser dock inte allvarligt på dem eftersom ´Â’ishah (radhiya Allâhu ´anhâ) hade dockor. Måhända är det högt i tak för flickor, särskilt med tanke på att de roar och sysselsätter sig med dem. Men i och med att det finns andra dockor, så skall man inte lämna något otvetydigt för något tvetydigt. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

Lämna det du tvivlar på för det du inte tvivlar på.”1

Vad gäller bilder på andra levande skapelser, liksom hästar och lejon, finns det ingen som helst mening med att ha dem. Det räcker med bilder på bilar och traktorer. Barn roas av dem liksom de roas av bilder på levande varelser. Och om man tvunget blir skänkt bilder på liknande varelser, så får man fjärma deras huvuden så att de blir huvudlösa. I så fall är det harmlöst.

1Ibn Hibbân (722).