Detta sade al-Albânî till Rabî´ al-Madkhalî om Sayyid Qutb

Shaykh Muhammad bin Djamîl Zaynû: Det verkar som att Sayyid Qutb gör Takfîr på samhällena för att de inte tror på Hâkimiyyah, tillämpning av Allâhs lag, han gör ingen skillnad mellan mindre otro och större otro och han bryr sig inte om innovationerna och åkallan som ägnas andra än Allâh bland gravarna. Han talar bara om Hâkimiyyah. Vissa försöker ursäkta honom; vilken ursäkt har han?

Svar: Först och främst anser jag att det är bättre för oss att vi sysselsätter oss med de levande istället för de döda.

För det andra har jag sagt till vår broder Dr. Rabî´ [al-Madkhalî] att Sayyid Qutb var inte lärd. Han var en egyptisk författare som inte hade vuxit upp med korrekt kunskap. Dock verkar det som att han var en duktig författare och kanske även hade en fanatisk entusiasm för islam, precis som många ungdomar idag, men som poeten sade:

Sa´d gav den att dricka och var täckt i en rock

det är inte så, Sa´d, man ger kamelen att dricka

Precis som doktorn – må Allâh belöna honom väl – har visat så är hans böcker fulla av såväl som trosrelaterade som Fiqh-relaterade fel. När jag säger att vi skall sysselsätta oss med de levande istället för de döda, syftar jag på att vi inte skall fastställa en fientlighet gentemot en person, utan mot hans kall. Detta gäller dock efter att han har dött.