Det finns inga bevis för att vissa bilder är tillåtna

Fråga: Vi vet ju att sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) förbjöd avbildning oinskränkt. Dock finns det en kallare som säger att avbildningen inte berör fotograferingen. Det är många som har gått på det utslaget och säger att mannen har en djupt ankrad kunskap.

Svar: Det behöver bevisas. Den som gör skiljer mellan avbildningarna är i behov av bevis för det. Han har dock inget bevis för det. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) förbjöd avbildningen oavsett tillvägagångssätt; fotografering, teckning, ristning. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) förbannade avbildarna och sade:

”Den som avbildar en bild kommer på Domedagen att få i uppdrag att blåsa själ i den, vilket han inte lyckas göra.”

Han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Varje avbildare är i Elden. För varje bild som han har gjort får den en själ som han straffas med i helvetet.”

Hotet är alltså oerhört allvarligt. Inget får särskiljas utan bevis. Dock är det tillåtet med avbildning vid nödfall. Allâh (djalla wa ´alâ) sade:

وَمَا لَكُمْ أَلاَّ تَأْكُلُواْ مِمَّا ذُكِرَ اسْمُ اللّهِ عَلَيْهِ وَقَدْ فَصَّلَ لَكُم مَّا حَرَّمَ عَلَيْكُمْ إِلاَّ مَا اضْطُرِرْتُمْ إِلَيْهِ

”Varför skulle ni inte äta det som Allâhs namn har uttalats över, sedan ni fått klart besked om vad Han förbjudit [och som ni inte får röra] annat än i ett nödläge?”1

Om avbildningen blir till ett nödfall, är den tillåten utmed nödfallet. Inget annat är tillåtet eller specifikt. Det spelar ingen roll om avbildningen sker via fotografering, teckning eller ristning.

16:119