Det eviga tvivlet

Allâh (tabârak wa ta´âlâ) berättade om de hedniska idoldyrkarna:

وَالَّذِينَ اتَّخَذُوا مِن دُونِهِ أَوْلِيَاء مَا نَعْبُدُهُمْ إِلَّا لِيُقَرِّبُونَا إِلَى اللَّهِ زُلْفَى

Men de som tar beskyddare vid sidan av Honom [säger]: ”Vi dyrkar dem just för att de skall föra oss närmare Allâh.”1

Det som fick dem att dyrka dem var att de vände sig till statyer i form av så kallade framstående änglar. De dyrkade bilderna för att änglarna skulle medla hos Allâh (ta´âlâ) för deras seger, uppehälle och andra jordiska angelägenheter. Ett liv efter jordelivet var nämligen något de förnekade och hädade. Qatâdah, as-Suddî och Mâlik berättade att Zayd bin Aslam och Ibn Aslam sade:

Det vill säga just för att de skall medla för oss och föra oss närmare Honom till följd av den position som de erhåller.”

Detta är tvivlet som avgudadyrkarna i alla tider har argumenterat med och som sändebuden (sallâ Allâhu ´alayhim wa sallam) kom för att avvisa, förbjuda och kalla till dyrkan av Allâh allena. Företeelsen är avgudadyrkarnas egna påhitt och saknar såväl bevis som tillfredsställelse från Allâh. Faktum är att Allâh hatar och förbjuder handlingen.

وَلَقَدْ بَعَثْنَا فِي كُلِّ أُمَّةٍ رَّسُولاً أَنِ اعْبُدُواْ اللّهَ وَاجْتَنِبُواْ الطَّاغُوتَ

Till varje samfund har Vi låtit ett sändebud komma: ”Dyrka Allâh och håll er borta från Tâghût!”2

وَمَا أَرْسَلْنَا مِن قَبْلِكَ مِن رَّسُولٍ إِلَّا نُوحِي إِلَيْهِ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنَا فَاعْبُدُونِ

Vi har aldrig sänt en profet före dig utan att uppenbara för honom: ”Det finns ingen annan sann gud än Jag – dyrka Mig!”3

Han (ta´âlâ) berättade hur alla änglar, inklusive de framstående i himlarna, är allesammans Allâhs ödmjuka slavar som inte medlar hos Honom utan Hans tillstånd samt för den som Han är nöjd med. De är alltså inte som prinsar i förhållande till kungar som medlar hos dem om allt möjligt och utan deras tillstånd.

فَلاَ تَضْرِبُواْ لِلّهِ الأَمْثَالَ

Och gör inte Allâh till föremål för jämförelser!”4

Fjärran är Allâh från det!

139:3

216:36

321:25

416:74