Det är för tidigt för ungdomarna att sysselsätta sig med avvisningar

Fråga: Vad finns det för regel för att avvisa Ahl-ul-Bid´ah?

Svar: Det är obligatoriskt att avvisa Ahl-ul-Bid´ah och de oliktänkande. Avvisningen måste dock vara baserad på kunskap och religiösa belägg, vilket uppnås först efter studier. Det tillkommer inte vem som helst att avvisa. Det finns en risk att avvisningen blir värre än det som den avvisade säger på grund av okunnighet. Således måste man först studera.

Sysselsätt er inte med avvisningar innan ni har lärt er. Lämna över avvisningarna till de lärda. Lär er först. När ni har lärt er och behärskat kunskapen och vetat hur man förklarar sanningen och avvisar falskheten, väntar det här området på er.

Att ge sig in i avvisningar utan att ha behärskat studierna och utan att vara behörig, är olämpligt. Denne kommer att göra större skada än nytta. Var med på detta.

För övrigt är det korrekt med avvisningar:

وَجَادِلْهُم بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ

”Och lägg fram argumenten på ett måttfullt och försynt sätt.”1

Det är som sagt korrekt med avvisningar, men först efter att ha studerat, förklarat sanningen för den avvisade och haft kunskap om felet. Vissa tror att en viss sak är fel när det i själva verket inte alls är fel. På grund av okunnigheten om det avvisar han personen som inte har gjort fel. Man måste först försäkra sig om felet innan man avvisar det med kunskap:

نَبِّؤُونِي بِعِلْمٍ إِن كُنتُمْ صَادِقِينَ

”Säg mig vad ni vet om detta, om ni [nu] har talat sanning.”2

Det skall vara med kunskap och inte med entusiasm eller brådska. Det är korrekt med entusiasm, men den måste vara fastbunden med kunskap och vishet:

وَجَادِلْهُم بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ

”Och lägg fram argumenten på ett måttfullt och försynt sätt.”

Man kan inte lägga fram argumenten på ett måttfullt och försynt sätt utan kunskap.

1 16:125

2 6:143