Det är endast de lärda som gör Takfîr och Tabdî´

Fråga: Tillkommer det en muslim att göra Takfîr eller Tabdî´ på en person så fort han faller i otro eller innovation?

Svar: Impulsiva domar på människor och Takfîr och Tabdî´ är inte tillåtna för någon annan än de lärda som känner till otrons, innovationernas och avfallets gränser. De har orsaker som de lärda känner till. Detta är de lärda specialister på. Det är inte tillåtet för någon att döma någon annan för innovation, otro eller avguderi när han inte känner till reglerna för Takfîr, Tabdî´ och trotsiga synder.

Man skall skydda sin tunga. Det finns en risk att man anklagar den oskyldige för att vara otrogen, innovatör, vilsen eller trotsig syndare. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Den som säger ”Du otrogne!” till sin broder som inte är det, återvänder hans ord till honom.”

Det återvänder som sagt till honom. Man måste som sagt bevara tungan och inte låta den tala fritt i dessa frågor. Det är farligt. Man måste lära sig och kunna reglerna för Takfîr, Tabdî´ och Tafsîq och inte bara tala utav okunnighet, sympatier, entusiasm eller vaksamhet. Man kan falla i fel och få orden att återvända till en själv. Frågan är som sagt mycket farlig. Det du säger när du gör Takfîr, Tabdî´ eller Tafsîq på folk ignoreras inte. Om de förtjänar det, når det dem. Om de inte förtjänar det, återvänder det till dig. Skydda därför din tunga från dessa frågor.