Dessa vill inte att det bes för makthavarna

Fråga: Det pratas mycket om bönen för de muslimska makthavarna från predikstolarna [oklart ljud]…

Svar: Det är korrekt att be för muslimerna i allmänhet:

وَاسْتَغْفِرْ لِذَنبِكَ وَلِلْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ

”Be Honom om förlåtelse för dina synder och [be om förlåtelse] för alla troende män och kvinnor!”1

رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلِإِخْوَانِنَا الَّذِينَ سَبَقُونَا بِالْإِيمَانِ

”Herre, ge oss Din förlåtelse och förlåt våra bröder som gått före oss i tron.”2

Det är korrekt att be för de troende i allmänhet. Makthavarna har än mer rätt till det. Deras rättfärdighet gagnar islam och muslimerna. När det öppet bes för dem från predikstolarna tar man öppet avstånd från Mu´tazilah och Khawâridj. När det öppet bes om välbehag för de renläriga kaliferna tar man öppet avstånd från Khawâridj och Râfidhah Shî´ah. Muslimerna handlar på detta vis för att ta avstånd från innovatörerna och för att muslimska makthavare är troende. Allâh har befallt oss att be för de troende och be Honom förlåta dem. Makthavarna har mer rätt till det. Om de är bra blir även andra bra.

Vad skadar det dig om Allâh förbättrar makthavarna och vägleder dem? Gör det dig upprörd? Men avvikande och vilsna människor vill splittra. De vill inte att makthavarna skall bli bra. De vill störta dem på alla möjliga sätt. Ty deras önskan är inte som muslimernas önskan.

Om det verkligen stämmer att vissa Salaf fördömde att det bes för makthavarna, har de fel. De var inte felfria. De gjorde fel. Majoriteten av muslimerna, däribland imamerna, ber för makthavarna. Imâm Ahmad sade:

”Om jag visste att jag hade en bönhörd bön skulle jag bett den för makthavaren.”

Han sade så trots att makthavaren på hans tid hatade honom och torterade honom. Ändå sade han:

”Om jag visste att jag hade en bönhörd bön skulle jag bett den för makthavaren.”

Detta är för att makthavarens rättfärdighet medför godhet, enighet och avvärjd ondska från muslimerna. Sprid inte dessa frågor. Ni är studenter. Ni är skyldiga att lära människorna Sunnah och det som gagnar dem. Sprid inte Khawâridjs och Mu´tazilahs lära. Det är inte tillåtet.

147:19

259:10