Dessa håller sig till Ibn Djibrîns och Bakr Abû Zayds fel

Fråga: Några oliktänkande argumenterar med oss med vissa lärdas böcker som Shaykh Bakr Abû Zayd (hafidhahullâh) och Shaykh ´Abdullâh bin Djibrîn. Vi vet att de inte har rätt i frågan. Vet ni i fall de har tagit tillbaka något av sina fel så att vi kan berätta om det för våra bröder här?

Svar: Det hör till några av de omtalade personernas klara och tydliga fel. Endast Ahl-ul-Ahwâ’ håller fast vid dessa fel och falskheter. Den som är ärlig i sin religion och verkligen från Ahl-us-Sunnah skall studera dessa frågor. Det är inte tillåtet för honom att tycka vilken åsikt som är rätt och vilken som är fel förrän han verkligen har förstått de båda parternas tal rätt och skilt mellan sanning och falskhet. Därefter kan han tala om det som han anser dyrka Allâh (tabârak wa ta´âlâ) med och vara sanning.

Däremot söker vi skydd hos Allâh från att tala utav lust. Det hör till Ahl-udh-Dhalâls wal-Ahwâ’s sätt och skydd sökes hos Allâh. Det råder inga tvivel om att dessa två män har gjort fel och verkligen överdrivit i dessa fel och stödet till falskheten. Vi ber Allâh att Han får dem att ångra sig.

Principen hos Ahl-us-Sunnah säger att allas ord accepteras och förkastas. Det som stämmer överens med sanningen accepteras. Det som motstrider den förkastas och i synnerhet om det ackompanjeras med lusten. Lär dem denna princip:

فَإِن تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللّهِ وَالرَّسُولِ إِن كُنتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ ذَلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلاً

”Och om ni råkar i tvist om något, överlåt då avgörandet åt Allâh och sändebudet, om ni tror på Allâh och den Yttersta dagen. Detta är bäst och det [gynnar] en riktig och lycklig utgång.”1

Ibn Taymiyyah och andra lärda säger att det skall argumenteras för de lärda och inte med de lärda. Ibn Djibrîn, Bakr Abû Zayd och andra som är hundra gånger större än dem utgör inget argument mot Allâh. Man ber dem om bevis. Annars förkastas deras ord.

14:59