Den skuldsattes vallfärd

Fråga: Jag har lånat pengar av en person. Jag sade till honom att jag skall skicka tillbaka pengarna till honom så fort jag börjar arbeta. Han bryr sig dock inte om det därför att han har det bra ställt. Nu har jag arbetat och tjänat ihop pengarna, men jag har inte skickat dem än till honom. Istället har jag investerat denna summa i ett viktigt projekt bara för att han inte har bett om pengarna. Jag vill vallfärda detta år; vad skall jag göra?

Svar: Om du har så pass mycket pengar att du kan betala lånet och stå för vallfärdens kostnader, så är det inga problem att du vallfärdar.

Om du bara har så att du kan betala lånet och om du vallfärdar minskar pengarna till lånet, så skall du inte vallfärda förrän du har betalat lånet eller fått borgenärens tillstånd [till vallfärd].

Svaret är alltså utmed denna detaljering; om dina pengar täcker både skulden och vallfärdens utgifter, så vallfärdar du, och om de bara räcker till lånet som han vill ha tillbaka, så vallfärdar du inte förrän du ber borgenären om lov.