Den religiöse muslimen lyder sin makthavare

Fråga: Vi ser hur vissa ungdomar som vägleddes av Allâh till Qur’ânen och Sunnah hade en stark entusiasm till kallet. Om de skulle utsättas för en prövning genom att inte få hålla ett tal eller en predikan eller förbjudas av myndigheterna ser vi hur de återfaller. Vissa av dem slutar till och med praktisera religionen.

Svar: Jag förstår inte poängen med frågan.

Fråga: Vad råder ni?

Svar: Det hör till den fullkomliga religiositeten att lyda makthavaren i det som inte är en synd. Vi lyder inte våra makthavare för att de kommer från vissa familjer. Vi lyder dem för att Allâh har befallt oss det:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ أَطِيعُواْ اللّهَ وَأَطِيعُواْ الرَّسُولَ وَأُوْلِي الأَمْرِ مِنكُمْ

”Troende! Lyd Allâh och lyd sändebudet och dem bland er åt vilka myndighet och ansvar anförtrotts.”1

Vi anser att lydnad till dem i det som inte är en synd är lydnad till Allâh (´azza wa djall). Vi säger till dessa människor att de inte är skyldiga något:

أَطِيعُواْ اللّهَ وَأَطِيعُواْ الرَّسُولَ وَأُوْلِي الأَمْرِ مِنكُمْ

”Lyd Allâh och lyd sändebudet och dem bland er åt vilka myndighet och ansvar anförtrotts.”

Det hör till lydnaden till Allâh. Så länge de inte befaller er att dricka sprit eller något annat förbjudet skall ni lyda dem.

Fråga: Det händer ofta att de återfaller på grund av en sådan prövning.

Svar: Det är ett problem. Allâh gjorde anspråk på det i Qur’ânen:

وَمِنَ النَّاسِ مَن يَعْبُدُ اللَّهَ عَلَى حَرْفٍ فَإِنْ أَصَابَهُ خَيْرٌ اطْمَأَنَّ بِهِ وَإِنْ أَصَابَتْهُ فِتْنَةٌ انقَلَبَ عَلَى وَجْهِهِ خَسِرَ الدُّنْيَا وَالْآخِرَةَ ذَلِكَ هُوَ الْخُسْرَانُ الْمُبِينُ

”Det finns även den bland människorna som dyrkar Allâh, fastän han står på gränsen [mellan tro och otro]; om gott kommer honom till del, känner han lugn och tillförsikt, men om han sätts på prov, gör han helt om; på detta sätt förverkar han sitt liv både på jorden och i evigheten. Detta är en ohjälplig och total förlust.”2

Frukta Allâh! Så länge du vet att det är obligatoriskt att lyda makthavaren och han förbjuder dig att tala och du vet att det hör till Allâhs religion att lyda, så har du det bra ställt.

´Ammâr bin Yâsir ansåg att den som får utlösning och inte hittar vatten gör Tayammum. Den åsikten hade inte ´Umar al-Khattâb som ansåg att han skall förbli i sitt tillstånd till dess att han hittar vatten, badar och ber. ´Ammâr bin Yâsir förkunnade för människorna att den som får utlösning och inte hittar vatten gör Tayammum. Detta hade faktiskt hänt dem när sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) skickade iväg honom och ´Umar på ett uppdrag. ´Ammâr hade fått utlösning och började rulla i sanden som ett djur så att hela kroppen blev sandig. Därefter återvände han till Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och berättade för honom vad som hade hänt. Då sade han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) till honom: ”Det hade räckt om du hade gjort så här i stället” och slog händerna i marken och strök sedan ansiktet och händerna. När ´Umar fick reda på att han berättar denna hadîth skickade han ett bud efter honom och frågade honom vad han håller på med. Han sade: ”Du troendes ledare! Kommer du inte ihåg när profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) skickade iväg oss?” ´Ammâr fortsatte och sade: ”Du troendes ledare! Om du vill att jag handlar utmed Allâhs befallning och lyder dig så att jag inte talar om detta, låter jag bli att tala om det.” Han sade så om en hadîth från sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam). ´Umar sade: ”Nej. Vi låter dig göra det som du har börjat göra.” Det vill säga att han skulle få tala om det.

En riktigt religiös person måste hålla sig till alla religionens frågor och inte bara vissa frågor. Om det sägs att han inte skall tala säger han: ”Då får du synden.” Det är endast obligatoriskt för vissa att tala och det finns gott om talare. Det är inte så att bara han talar och att ingen annan än han förkunnar föreskriften. Det finns andra. Om han går med på detta och låter bli att bråka får han kanske tala en vacker dag. Måhända Allâh ger frågan till andra människor som låter honom tala.

14:59

222:11