Den modige studenten

Fråga: Hur skall en student vara modig och framföra sanningen och inte frukta någon annan än Allâh?

Svar: Det är en gåva från Allâh och Han ger den till den Han vill. Ingen lär sig mod. Det är en gåva. Den fege förblir feg om du så ger honom alla vapen. Han känner inget ansvar gentemot Allâh (tabârak wa ta´âlâ). Han känner inte att Allâh (tabârak wa ta´âlâ) har befallt de troende att påbjuda det goda och förbjuda det onda och kalla till Allâhs (tabârak wa ta´âlâ) religion:

وَلْتَكُن مِّنكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ

”Och bli till en gemenskap av människor som uppmanar varandra att göra gott och anbefaller det som är rätt och förbjuder det som är orätt.”1

Det vill säga att han manar till kunskap och undervisning.

Detta är en skyldighet. Han måste känna ansvar gentemot Allâh (tabârak wa ta´âlâ). Hela samfundet är ålagt det. Om vissa gör plikten behöver andra inte göra den.

Det kan vara så att en person förkunnar och sprider kunskap medan resten i hans omgivning är sysslolösa och nästintill döda. Dessa människor har inte levt upp till plikten. De måste stå vid hans sida och kalla till Sunnah och Tawhîd och rädda samfundet från det som det har fallit i. Han är bäst i landet och lov och pris tillkommer Allâh. Vi behöver dock fler som gör det goda och flera lärda. Vi behöver flera som gör uppoffringar och offrar sig. De islamiska folken behöver dugliga män. Om det finns för många i en stad, får andra gå till andra städer och lära människorna och sprida Allâhs sanna religion och Salafs metodik.

13:104