Den enda bekräftade informationen om grottmänniskorna

Allâh (tabârak wa ta´âlâ) sade:

أَمْ حَسِبْتَ أَنَّ أَصْحَابَ الْكَهْفِ وَالرَّقِيمِ كَانُوا مِنْ آيَاتِنَا عَجَبًا

”Anser du att berättelsen om männen i grottan och [deras sysslande med] Skrifterna är särskilt märklig bland Våra budskap?”1

De lärda är mycket oense om betydelsen av ordetالرَّقِيم. Det sägs att deras hund hetteالرَّقِيم. Den åsikten delade Umayyah bin Abîs-Salt.

adh-Dhahhâk sade attالرَّقِيم är en stad i Romarriket.

En annan teori är attالرَّقِيم är namnet på berget vari grottan låg.

Det sägs också attالرَّقِيم är namnet på dalen vari grottan låg.

Det finns som sagt många åsikter om det. Ibn ´Abbâs sade:

”Jag vet inte vadالرَّقِيم är för något. Är det en bok eller en byggnad?”

Utmed det arabiska språket och vissa Qur’ân-verser finner jag den mest övervägande åsikten vara attالرَّقِيم betyderمرقوم, det vill säga skrift. Han (ta´âlâ) sade:

كِتَابٌ مَّرْقُومٌ

”En bok med outplånlig skrift.”2

Det spelar ingen roll omالرَّقِيم är skriften som innehöll deras föreskrift som de efterlevde, en guldtavla som bestod av deras namn, tillskrivning, historia och skäl bakom deras utgång eller ett stenblock som deras namn var inristade i.

Tillsynes är grottans och skriftens män en och samma grupp. Det är alltså inte som vissa säger, nämligen att grottans män var ett folk och som nämndes av Allâh ingående och skriftens män ett annat som inte nämndes ingående. Grottans män är inte heller de tre individerna som tog skydd i en grotta och ett stenblock föll ned och stängde in dem i den varvid de bad Allâh rädda dem därifrån via sina goda handlingar; en via sin tillgivenhet till föräldrarna, en via sin kyskhet och en via sin lön till arbetare.

Utöver det som står i Qur’ânen finns inget bekräftat från profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) gällande grottmänniskornas namn eller lokalisering. Qur’ân-tolkarna nämner en massa israelitiska berättelser om dem, men vi har ignorerat dem eftersom de är opålitliga.

118:9

283:9