Den dresserade jakthundens villkor

al-Bukhârî sade:

175 – Hafs bin ´Umar berättade för oss: Shu´bah berättade för oss, från Ibn Abîs-Safar, från ash-Sha´bî, från ´Adî bin Hâtim som sade:

”Jag frågade profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och han sade: ”Om du skickar iväg din dresserade hund som dödar, så får du äta. Men om den också äter, så får du inte äta eftersom den har jagat för sin egen skull.” Jag frågade: ”Vad skall jag göra om jag skickar iväg min hund och sedan hittar en annan hund med den?” Han svarade: ”Ät inte. Du nämnde Allâhs namn med din hund och inte med den andra hunden.”

Dresserade hundar är de som används till jakt. De dresseras till jakt. Dresseringen handlar om följande faktorer:

1 – När hunden fångar bytet skall den inte äta av det. Det är det viktigaste villkoret. Beviset för det är Allâhs (ta´âlâ) ord:

وَمَا عَلَّمْتُم مِّنَ الْجَوَارِحِ مُكَلِّبِينَ تُعَلِّمُونَهُنَّ مِمَّا عَلَّمَكُمُ اللّهُ

”[Tillåtet är] också vad sådana djur fångar åt er som ni dresserar för jakt och lär något av det som Allâh har lärt er.”1

Om hunden äter av bytet så har den fångat åt sig själv. Den hade inte ätit av det om den hade fångat åt sin ägare.

2 – Hunden skall inte börja jaga utan order. Den får alltså inte jaga på eget initiativ. Hunden ser bytet, men den rör sig inte förrän ägaren skickar iväg den. En hund som börjar jaga utan order jagar åt sig själv.

3 – Hunden stannar när den blir tillsagd. När den under sin jakt blir tillsagd att stanna stannar den. Om den stannar vet vi att den är helt dresserad och att den jagar åt sin ägare.

Är den dresserad om ägaren skickar iväg den och sedan beordrar den att stanna varpå hunden ignorerar honom, fortsätter jaga och fångar bytet? Nej, den är inte dresserad.

15:4