Den dålige grannens dementerade tro

Fråga: Sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Jag svär vid Allâh att han inte tror! Jag svär vid Allâh att han inte tror! Jag svär vid Allâh att han inte tror om hans granne inte känner sig säker mot hans ondska.”

Vad skall jag göra om min granne behandlar mig dåligt?

Svar: Han är inte troende om han behandlar dig dåligt. Det betyder inte att han är otrogen. Det betyder att hans tro är ofullkomlig. Hans tro är alltså bristfällig. Ibland syftar dementerad tro på större otro och ibland syftar den på synder som nedsätter en fullkomlig tro. När sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) uttalar sig på ett sådant sätt skall man titta: om handlingen är otro betyder hans uttalande att han saknar tro helt och fullt. Och om handlingen inte är otro, är dementin begränsad. I så fall är det den fullkomliga tron som dementeras. Det betyder att han saknar fullkomlig tro och att den är nedsatt.