De som sitter med Ahl-ul-Bid´ah är förbannade av profeterna

Fråga: Är det föreskrivet för den religiöse muslimen att sitta, älska och ha kul med syndare och folk som faller i innovationer, som dock inte är otro, när de inte faller i synderna? Eller måste man undvika dem i alla fall, förutom att han fördömer dem om de skulle råka på varandra?

Svar: Umgänge med syndare, avgudadyrkare, otrogna och hycklare har detaljerade domar.

Om han umgås med dem för att kalla dem till Allâhs religion, råda dem och klargöra för dem så att de ångrar sig och återvänder till sanningen, är det påbjudet. Det är ett kall till Allâhs religion.

Att umgås med dem för att vara social med dem och ha kul med dem utan att fördöma dem och förbjuda dem är inte tillåtet. Det är israeliternas väg som förbannades av Allâh:

 لُعِنَ الَّذِينَ كَفَرُواْ مِن بَنِي إِسْرَائِيلَ عَلَى لِسَانِ دَاوُودَ وَعِيسَى ابْنِ مَرْيَمَ ذَلِكَ بِمَا عَصَوا وَّكَانُواْ يَعْتَدُونَ كَانُواْ لاَ يَتَنَاهَوْنَ عَن مُّنكَرٍ فَعَلُوهُ

”För deras trots och deras ständiga överträdelser förbannade Dâwûd och ´Îsâ, Maryams son de otrogna bland Israels barn. Den ene försökte inte avhålla den andre från att begå de onda handlingar som de begick.”1

Det var som sagt orsaken. En person skall inte vara passiv med människorna. Om man ser synder, [sade profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam)]:

”Den av er som ser någon orätt skall ändra på den med sin hand. Om han inte klarar av det, gör han det med sin tunga. Om han inte klarar av det, gör han det med sitt hjärta.”

Om du verkligen fördömer med ditt hjärta, skall du inte sitta med dem. Håll dig borta från dem. Om du sitter med dem, har du inte fördömt dem med hjärtat.

Sammanfattningsvis är domen för att sitta med syndare och andra motstridiga människor detaljerad. Om det finns en religiös nytta av att blandas med dem så att man råder dem, klargör för dem och kallar dem till Allâhs religion, är det obligatoriskt att handla så.

Beträffande den som sitter med dem harmoniskt och äter, dricker och har kul med dem, så är han förbannad av Dâwûd, ´Îsâ bin Maryam och Muhammad. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Jag svär vid Allâh att ni skall befalla det rätta, förbjuda det orätta, hindra syndaren och få honom att hålla fast vid sanningen. Annars kommer Allâh att få era hjärtan att kollidera sinsemellan och förbanna er såsom Han förbannade dem.”

Vi måste dock poängtera en sak. För att kalla till Allâhs religion och kalla på syndarna, avgudadyrkarna och de otrogna krävs kunskap. Vad gäller den okunnige, går det inte att han blandas med dem. Han har ju ingen kunskap som han skall klargöra och råda med. Det finns risk att han okunnigt kallar till Allâhs religion och orsakar att de blir ännu värre. En person måste ha kunskap så att han kan befalla, förbjuda, undervisa och kalla till Allâhs religion utmed insikt. Var med på detta! Den som inte har kunskap ger sig inte in i detta. Han skall hålla sig borta.

1 5:78