De revolterade med Ibn-ul-Ash´ath mot al-Hadjdjâdj – så gick det sen

Ibn ´Awn sade:

”När prövningen bröt ut på Ibn-ul-Ash´aths tid föll Muslim för den medan al-Hasan höll sig borta. Därmed steg al-Hasan medan Muslim sjönk.”

Det är något som tillkännages i nästa liv. Det är möjligt att båda steg i rang.

Ayyûb as-Sikhtiyânî sade:

”Det sades till Ibn-ul-Ash´ath: ”Om du vill att folk krigar runtom dig liksom de krigade runtom ´Â’ishahs kamel under Kamelkriget så skall du se till att få med dig Muslim bin Yasâr.” Följaktligen tog han med honom mot hans vilja.”

Ayyûb berättade att Abû Qilâbah sade:

”Muslim bin Yasâr sade till mig: ”Jag lovprisar Allâh för att inte ha skjutit en pil eller svingat med svärdet.” Jag sade till honom: ”Vad säger du om den som såg dig på slagfältet och sade: ”Det där är Muslim bin Yasâr! Han krigar endast för sanningens sak!” och sedan började kriga tills han stupade?” Han brast i gråt och sade: ”Jag svär vid Allâh att jag önskar att jorden öppnades så att jag kunde gå ned i den.”

Ayyûb as-Sikhtiyânî sade:

”Jag känner inte till någon lärd som revolterade med Ibn-ul-Ash´ath och stupade utan att folk såg ned på hans död eller att de undkom levande och ångrade sig för vad de gjort.”