De lärdas position och status

De lärda har sin position och status. Därför härrör Tabdî´-fenomenet endast från vissa okunniga människor eller nya studenter eftersom de anser den som missförstår något eller följer blint vara en innovatör. De har till och med offentliggjort denna åsikt.

Dessa människor gör Tabdî´ på varandra. De hatar varandra, bojkottar varandra och undviker varandra. De nöjer sig inte med att behandla varandra på detta vis; de ger sig även på de lärda från förr. Vi ser hur dessa okunniga människor säger att Ibn Hadjar är en innovatör, an-Nawawî är en innovatör, Abû Hanîfah är en innovatör och andra stora imamer. De uttalar sig så för att de gjorde felaktig Idjtihâd. Det fordrar dock inte att vi skall göra Tabdî´ på dem. Deras fel är i enstaka frågor. Dessa lärda har en förträfflighet, ett ledarskap och en position i islam. De har gett islam och muslimerna många nyttigheter. Deras verk och böcker gagnar muslimernas förståelse av Qur’ânen och Sunnah.

Om dessa lärda skulle ha några fel, har de ändå en sådan position, förträfflighet, kunskap i islam och tjänstgöring av Sunnah som täcker dessa enstaka fel. Därför måste vi känna till våra lärdas position, oavsett tid, be om nåd för dem och be Allâh (ta´âlâ) för dem:

وَالَّذِينَ جَاؤُوا مِن بَعْدِهِمْ يَقُولُونَ رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلِإِخْوَانِنَا الَّذِينَ سَبَقُونَا بِالْإِيمَانِ وَلَا تَجْعَلْ فِي قُلُوبِنَا غِلًّا لِّلَّذِينَ آمَنُوا 

”De som kommer efter dem ber: ”Herre, ge oss Din förlåtelse och förlåt våra bröder som gått före oss i tron, och låt inte ovilja mot [någon] troende bli kvar i våra hjärtan!”1

Så är de troende. De letar inte efter andras fel och brister. Det är andra som gör det och det är en innovation i sig.

159:10