De hade det bästa förståndet

´Allâmah ´Abdur-Rahmân bin Yahyâ al-Mu´allimî (d. 1386)

al-Anwâr al-Kâshifah, sid. 5-6

När Abû Rayyah talar om ‘de lärde’, syftar han på skolastiker och filosofer. Det fanns inga skolastiker eller filosofer bland följeslagarna och deras vägledda efterträdare bland efterföljarna och deras efterföljare. Dessa kallade Abû Rayyah för ‘Hadîth-männen’ (رجال الحديث). Till dem hör merparten av Salaf som var kända för kunskap och ledarskap. Dock betraktas de inte som ‘de lärde’ av Abû Rayyah. Ty de spekulerade inte i grumlig rationalism; de rentav flydde från den, förbjöd den och såg på den som avvikelse, villfarelse och sorti ur den raka vägen. De nöjde sig med allmänhetens förnuft. Oavsett deras tillstånd, så besatt de det bästa förstånd som Allâh behagades av att begåva Sitt sändebuds (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) följeslagare med. Allâh (subhânah) behagades av deras vetskap om Honom och förståelse av Hans skrift och intygade att de är:

أُوْلَئِكَ هُمُ الْمُؤْمِنُونَ حَقًّا

“… de verkligt sanna troende.”1

الرَّاسِخُونَ فِي الْعِلْمِ

“De vilkas kunskap är fast och djupt rotad.”2

خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ

“Det bästa samfund som fått uppstå för människorna.”3

Mot slutet av Sitt sändebuds (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) liv sade Han till dem:

الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الإِسْلاَمَ دِينًا

”Denna dag har Jag fullbordat er religion och skänkt er Min välsignelse i fullaste mått. Och Jag är nöjd med att islam skall vara er religion.”4

Den som därefter anser att deras förstånd var otillräckliga för att ha vetskap om Allâh (ta´âlâ) och förståelse av Hans skrift och annan kunskap som fulländar ens tro och fullbordar ens religion, har förtalat självaste religionen.

Sedan var efterföljarna som rättade sig efter följeslagarna närmast dem sett till förstånd, kunskap och vägledning. Detsamma kan sägas om de senare generationer som rättade sig efter dem.

1 8:4

2 3:7

3 3:110

4 5:3