De är inte väl underrättade

I kapitlet ”al-Furqân” anvisar Allâh (ta´âlâ) att Allâhs resning är baserad på en underrättning från någon som är väl underrättad om Allâh och Hans egenskaper och vet dels vad som tillkommer Honom och dels vad som inte tillkommer Honom. Han (ta´âlâ) sade:

الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوَى عَلَى الْعَرْشِ الرَّحْمَنُ فَاسْأَلْ بِهِ خَبِيرًا

”Han som har skapat himlarna och jorden och allt som finns däremellan under sex dagar. Därefter reste Han sig över tronen, Han, den Nåderike! Rikta därför dina frågor om Honom till En som är väl underrättad!”1

Ägna en tanke åt:

فَاسْأَلْ بِهِ خَبِيرًا

”Rikta därför dina frågor om Honom till En som är väl underrättad!

efter att du har läst:

ثُمَّ اسْتَوَى عَلَى الْعَرْشِ الرَّحْمَنُ

”Därefter reste Han sig över tronen, Han, den Nåderike!”

Du kommer att inse att den som har sagt att den Nåderike har rest Sig över tronen är väl underrättad om den Nåderike och Hans egenskaper och vet vilka egenskaper som tillkommer respektive inte tillkommer Honom. Han som har berättat för oss att Allâh har rest Sig över Sin tron är den Allvetande som är väl underrättad om allt – den Nåderike! Det är Han som har sagt:

وَلَا يُنَبِّئُكَ مِثْلُ خَبِيرٍ

”Och ingen kan låta dig veta så som En som är underrättad om allt.”2

Därmed vet du att de som säger att resningen fordrar en liknelse och att den är olämplig inte är väl underrättade. Nej, jag svär vid Allâh, de är verkligen inte väl underrättade.

125:59

235:14