Därför skapades himlarna och jorden

´Allâmah ´Abdur-Rahmân bin Nâsir as-Sa´dî (d. 1376)

Taysîr-ul-Karîm, sid. 779

Allâh (tabârak wa ta´âlâ) sade:

مَا خَلَقْنَا السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا إِلَّا بِالْحَقِّ وَأَجَلٍ مُّسَمًّى وَالَّذِينَ كَفَرُوا عَمَّا أُنذِرُوا مُعْرِضُونَ

“Vi har inte skapat himlarna och jorden och allt som finns däremellan utan en plan och ett syfte och Vi har fastställt en slutpunkt. De otrogna vänder likväl ryggen åt varningarna.”1

Allâh har varken skapat dem mållöst eller meningslöst, utan för att slavarna ska veta deras Skapares väldighet, påvisa Hans fullkomlighet, inse att Han som förmår att skapa himlarna och jorden förmår likaså att återskapa Sina döda slavar och ställa dem inför rätta samt veta att himlarnas och jordens existens och varaktighet har en slutpunkt.

Efter att Han fastställde det, nämnde Han också att allt det till trots finns det en grupp skapelser som invänder mot sanningen och avviker från sändebudens (sallâ Allâhu ´alayhim wa sallam) kall:

وَالَّذِينَ كَفَرُوا عَمَّا أُنذِرُوا مُعْرِضُونَ

De otrogna vänder likväl ryggen åt varningarna.”

Men de troende som fick vetskap om realiteten, mottog sin Herres påbud med acceptans och underkastelse, underkuvelse och högaktning. Följaktligen vann de allt gott och undkom allt ont.

146:3