Därför skall kapitlet ´Abasa inte läsas

Fråga: Det finns människor som säger att man inte skall läsa kapitlet ”´Abasa” av den anledningen att den uppenbarades i tillrättavisande syfte av profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam).

Svar: Vi ber Allâh om sundhet. Sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) läste det. Om han hade dolt något av Qur’ânen skulle han dolt detta kapitel. Han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) förkunnade emellertid på ett klart och tydligt sätt. Han brukade välkomna Ibn Umm Maktûm när han träffade honom och säga:

”Detta är personen som min Herre tillrättavisade mig för.”

Vissa säger att man inte skall läsa kapitlet ”al-Masad” för att det handlar om sändebudets (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) farbror och därav är det respektlöst mot sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam). De har många uttalanden om detta. De är dock falska uttalanden. De befaller att något ur Qur’ânen skall undanhållas när de säger att det inte skall läsas. Allâh (djalla wa ´alâ) sade:

يَا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنزِلَ إِلَيْكَ مِن رَّبِّكَ وَإِن لَّمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ

”Förkunna, du sändebud, allt vad din Herre har uppenbarat för dig! Gör du inte det, har du inte förmedlat Hans budskap.”1

Sändebudet förkunnade klart och tydligt. Han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) dolde inget av det som Allâh hade uppenbarat för honom inklusive de sammanhang vari Allâh tillrättavisade honom.

15:67