Därför nämner vi många bevis och citat

Måhända undrar någon hur man kan argumentera mot dem med något som inte utgör något bevis, liksom poeters poesi, djinners uttalanden och till och med myrors och vildåsnors handlingar. Vad är det för argument? Svaret är att det är välkänt att ni anser varken Allâhs (ta´âlâ) tal, Hans sändebuds (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam), de resterande profeternas, följeslagarnas eller efterföljarnas ord utgöra något bevis i sakfrågan. Det yttersta ni har att komma med är att bevisen i Qur’ânen och Sunnah inte är definitiva, att de är mångfaldiga som måste tolkas och att de är återberättade av enstaka återberättare som kan beljugas. Vi argumenterar inte mot er med det som vi har nämnt. Vi har tagit med det på grund av andra orsaker. En av dem är att folk skall veta en del av vad som har sagts i ämnet.

En annan är att ignoranten skall känna till sanningen.

En tredje är att vi skall veta att bekräftarna är närmare Allâh (subhânah), Hans sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam), följeslagarna, efterföljarna, imamerna och de lärda än vad Djahmiyyah och Mu´attilah är.

En fjärde är att avslöja den nekande Djahmî för de muslimer som han avviker ifrån, anklagar för liknelse och jämförelse, tillåter Takfîr på dem och skapar oordning bland imamerna.

En femte är att visa skillnaden mellan islams och Sunnahs soldater och ledare och innovationernas och Djahmiyyahs soldater, så att krigaren kan välja sida utmed insikt:

لِّيَهْلِكَ مَنْ هَلَكَ عَن بَيِّنَةٍ وَيَحْيَى مَنْ حَيَّ عَن بَيِّنَةٍ وَإِنَّ اللّهَ لَسَمِيعٌ عَلِيمٌ

”… så att de som stupade, skulle stupa som klart bevis, och att de som fick behålla livet, skulle behålla det som klart bevis. Allâh hör allt, vet allt.”1

En sjätte är att blotta den förnekande Djahmî för den som han hyser agg till, sprider ondska och orsakar krig.

Tror Mu´tazilahs kycklingar, feminina Djahmiyyah och grekernas anhängare att de skall fälla fanan som Allâh (ta´âlâ) har lyft, röja kunskapen som Allâh (ta´âlâ) har rest, riva byggnaden som Allâh har byggt, skaka om de fasta bergen som Han har stadgat och släcka stjärnornas eldar som Han har lyst upp och upphöjt? Det är helt orimligt. De drivs bara av ingivelser, om de bara hade vetat:

وَلَبِئْسَ مَا شَرَوْاْ بِهِ أَنفُسَهُمْ لَوْ كَانُواْ يَعْلَمُونَ

”I sanning en ödesdiger byteshandel, i vilken de sålde sina själar! Om de bara hade vetat…!”2

يُرِيدُونَ لِيُطْفِؤُوا نُورَ اللَّهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَاللَّهُ مُتِمُّ نُورِهِ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ هُوَ الَّذِي أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَى وَدِينِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدِّينِ كُلِّهِ وَلَوْ كَرِهَ الْمُشْرِكُونَ

”De vill släcka ut Allâhs ljus med sina ord, men Allâh skall låta Sitt ljus lysa med full styrka, hur förhatligt detta än måste vara för de otrogna. Det är Han som har sänt Sitt sändebud med vägledningen och den sanna tron för att föra den till seger över all annan tro, hur förhatligt detta än kan vara för avgudadyrkarna.”3

Om vi hade velat hade vi kunnat nämna tusen bevis i sakfrågan, men detta är en liten mängd av en annars stor massa:

مَن يَهْدِ اللّهُ فَهُوَ الْمُهْتَدِي وَمَن يُضْلِلْ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ

”Den som Allâh ger vägledning är på rätt väg, och de som Allâh låter gå vilse är förlorarna.”4

وَمَن يُضْلِلِ اللَّهُ فَمَا لَهُ مِن سَبِيلٍ

”Den som Allâh låter gå vilse, finner ingen väg.”5

18:42

22:102

361:8-9

47:178

542:46