Därför får inte skägget klippas efter ett grepp

Skall vi praktisera en följeslagares åsikt? Ja, det skall vi göra om följeslagarens åsikt kolliderar med någon annans åsikt sett till förståelsen av en hadîth och inte till handlingen som motstrider hadîthen.

I det första fallet är följeslagarens åsikt tvivelsutan närmare sanningen om den nu inte är sanningen.

I det andra fallet tar vi inte emot följeslagarens handling eller åsikt om den som motstrider hadîthen. Vi följer hadîthen som han återberättar. Därför lyder principen:

”Poängen ligger i det han rapporterar och inte i det han tycker.”

Jag skall ge ett exempel på något som har blivit en trend det här året angående skägget som är längre än ett grepp. Vissa säger att skägget som är längre än ett grepp skall klippas för att Ibn ´Umar gjorde så. Andra säger att det är okej att göra det därför att Ibn ´Umar gjorde så. Somliga säger att det är obligatoriskt att göra som Ibn ´Umar gjorde och att det är en förbjuden Isbâl att skägget är längre än ett grepp. Fri är Allâh fri från brister! Är det jag som har gjort skägget så långt eller skapelsernas Herre? Det är skapelsernas Herre som har skapat det. Hur kan det vara en förbjuden Isbâl? I vilket fall som helst handlade inte Ibn ´Umar (radhiya Allâhu ´anh) på det viset utav förståelse av hadîthen. Ty om det hade varit hans förståelse av hadîthen skulle han sagt det till människorna och uttryckligt specificerat den allmänna hadîthen. Det är en sak. En annan sak är att han inte gjorde det alltid. Han gjorde det bara i samband med ´Umrah och vallfärden. En tredje sak är att hadîthen är allmän:

”Låt skäggen växa.”1

På Domedagen kommer du inte att bli frågad om Ibn ´Umars handling. Allâh (ta´âlâ) sade:

وَيَوْمَ يُنَادِيهِمْ فَيَقُولُ مَاذَا أَجَبْتُمُ الْمُرْسَلِينَ

”Och den Dag då Han kallar fram dem och frågar: ”Vilket svar gav ni budbärarna?”2

Vad svarar du Allâh när sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Låt skäggen växa.”?

Skall du säga att Ibn ´Umar sade att man skall klippa det som är längre än ett grepp? Det resonemanget är fullständigt fel.

Det finns de som undrar vad man skall göra om skägget sträcker sig ned till knäna eller anklarna. Finns det någon som har ett så långt skägg? Jag har inte sett någon ha ett så långt skägg. Men om det skulle finnas kan vi kanske säga att korta det så att det inte är vanställande och fult. Således sade vissa lärda att skägget måste släppas så länge det inte blir onormalt långt.

1al-Bukhârî (5892) och Muslim (259).

228:65