Därför blev den amerikanske läkaren muslim

Jag hade en läkare hos mig förra veckan. Han var amerikan som hade konverterat till islam. Han sade att han hade konverterat till islam på grund av en enda hadîth och en enda Qur’ân-vers. Jag frågade honom vilka de var. Han sade:

”Hadîthen är:

”Människan har inte fyllt en behållare som är värre än magen. Det räcker för människan att ta några tuggor som upprättar hennes rygg. Om hon verkligen måste [ha mer] får en tredjedel gå till hennes mat, en tredjedel till hennes dryck och en tredjedel till hennes andning.”

Han sade:

”Detta är grunden till medicin. Om människorna praktiserade det hade ingen varit sjuk. Beträffande versen är det:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِذَا قُمْتُمْ إِلَى الصَّلاةِ فاغْسِلُواْ وُجُوهَكُمْ وَأَيْدِيَكُمْ إِلَى الْمَرَافِقِ وَامْسَحُواْ بِرُؤُوسِكُمْ وَأَرْجُلَكُمْ إِلَى الْكَعْبَينِ

”Troende! När ni går till bön, två då ansikte och händer samt armarna upp till armbågarna och stryk med [de våta] händerna över huvudet och [två] fötterna upp till fotknölarna.”1

Han sade:

”Dessa lemmar är synliga och uppenbara. De utsätts för damm, smuts och allting annat. Om de dagligen tvättas fem gånger om dagen förblir de rena. Islam är alltså en hygienisk religion, en religion som förbjuder skadlig mat och en medicinsk religion.”

Jag sade till honom att det finns en annan sak också. Denna rening renar även den själsliga orenheten, nämligen synderna. För varje droppe blir människan av med sina synder. Detta vet dock inte de otrogna. De otrogna har bara det synliga.

15:6