Därför är våra hjärtan hårdare än sten

Om Qur’ânen hade uppenbarats för ett berg skulle det spruckit av rädsla för Allâh (´azza wa djall). Vad skall då vi säga? Den har uppenbarats för oss på vårt språk. Dock är det knappt någon som påverkas av den. Det bevisar hur hårda hjärtan är och att de är hårdare än berg:

ثُمَّ قَسَتْ قُلُوبُكُم مِّن بَعْدِ ذَلِكَ فَهِيَ كَالْحِجَارَةِ أَوْ أَشَدُّ قَسْوَةً

”Efter [allt] detta förhärdades era hjärtan och blev som stenar – hårdare än stenar.” 1

Allâh (djalla wa ´alâ) sade om denna Qur’ân:

إِنَّ هَذَا الْقُرْآنَ يِهْدِي لِلَّتِي هِيَ أَقْوَمُ وَيُبَشِّرُ الْمُؤْمِنِينَ الَّذِينَ يَعْمَلُونَ الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ أَجْرًا كَبِيرًا وأَنَّ الَّذِينَ لاَ يُؤْمِنُونَ بِالآخِرَةِ أَعْتَدْنَا لَهُمْ عَذَابًا أَلِيمًا

”Denna Qur’ân leder [människan] till den rätta, den raka vägen och ger dem som tror och lever rättskaffens det glada budskapet att en riklig belöning väntar dem; och [den varnar] för det plågsamma straff som Vi har i beredskap för dem som avvisar tron på livet efter döden.”2

Qur’ânen behandlar löften och hot, tillrättavisningar och påminnelser, föreskrivna domar, fina karaktärer, fördömda karaktärer, den sanna trosläran, avguderiet, otron och hyckleriet. Allt det och mer därtill nämns i Qur’ânen. Den berättar vad som har hänt förr och vad som kommer att hända i framtiden:

وَتِلْكَ الْأَمْثَالُ نَضْرِبُهَا لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ

”Sådana liknelser framställer Vi för människorna för att stämma dem till eftertanke.”3

Den slutar aldrig överraska. Dess kunskaper och kuriosum är ständigt närvarande. Dock är det ett fåtal som gagnas av den här Qur’ânen. Och de som gagnas av den varierar. Vissa gagnas väldigt mycket. Vissa gagnas mindre än så. Vissa gagnas lite. Och vissa gagnas aldrig. Trots att Qur’ânen är vägen till räddningen, den raka vägen, den visa påminnelsen och det starka repet varierar människorna i förhållande till den här Qur’ânen som ger liv i hjärtan och upplyser insikterna.

12:74

217:9-10

359:21