Därför är herrbyxor förbjudna

Både du och alla andra närvarande måste veta varför det inte är tillåtet att ha på sig byxor. Det är de inte på grund av två skäl:

1 – De tillhör inte muslimernas klädsel. Byxorna kom till oss först när de byxklädda hedningarna och idoldyrkarna kom till oss och belägrade islamiska länder, utan hänsyn till om det rör sig om Jordanien, Syrien, Indien eller Pakistan. De spred sina traditioner och seder i dessa länder. Förr kunde du inte hitta rakade muslimer. Varför inte? Därför att de islamiska sederna var rådande. Men européerna har först och främst belägrat oss militärt och sedan även ideologiskt. Därefter befallde Allâh att de skulle ut, och de gjorde det också – men deras spår är kvar i de islamiska länderna. Det är dessa spår som vi i dag måste göra oss kvitt. Vi har blivit av med dem som uppfann dem, men inte med deras spår. Ett av spåren är byxorna. Byxorna är de otrognas kläder. Och som ni vet från den ädla Qur’ânen, så förbjuder de inte det som Allâh och Hans sändebud förbjuder. Hos dem finns inget som heter ”´Awrah”:

قَاتِلُواْ الَّذِينَ لاَ يُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَلاَ بِالْيَوْمِ الآخِرِ وَلاَ يُحَرِّمُونَ مَا حَرَّمَ اللّهُ وَرَسُولُهُ وَلاَ يَدِينُونَ دِينَ الْحَقِّ مِنَ الَّذِينَ أُوتُواْ الْكِتَابَ حَتَّى يُعْطُواْ الْجِزْيَةَ عَن يَدٍ وَهُمْ صَاغِرُونَ

”Kämpa mot dem som, trots att de fick ta emot en uppenbarad Skrift, varken tror på Allâh eller på den Yttersta dagen och som inte anser som förbjudet det som Allâh och Hans sändebud har förbjudit och inte iakttar den sanna religionens bud – till dess de erkänner sig besegrade och frivilligt betalar skyddsskatten.”1

Hos dessa finns det inget som heter ”olovligt” och ”lovligt”. Hos dessa finns det inget som heter ”heder”. Vi har nu blivit påverkade av deras smak och sed. En av dem är byxorna. Byxorna är först och främst lämpade för dem som inte sitter på marken.

Förmodligen känner ni alla till vad profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade till mannen som hälsade på honom:

”Det där hör till de otrognas kläder, så ha dem inte på dig.”

Han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade också:

”Jag har blivit skickad med svärdet innan Domedagen till dess att Allâh dyrkas och ingen sätts vid Hans sida. Mitt uppehälle kommer från mitt spjuts skugga, den som opponerar sig min order kommer att förnedras och förödmjukas och den som liknar ett folk tillhör det.”

2 – När en person ber framför dig och går ned i Rukû´, och framför allt i Sudjûd, ser du hur hans bak formas. Värre än så är att du också kan se hur testiklarna formas. Islamiskt sett är detta något av det fulaste som finns. Islam befaller att de privata delarna täcks. En man sade:

”Allâhs sändebud! Vad av våra privata delar får vi visa och inte visa?” Han sade: ”Skydda dina privata delar bortsett från din hustru och slavinna.” Mannen sade: ”Allâhs sändebud! Om jag är ensam då?” Han sade: ”Allâh har mer rätt att man skäms för.”

De privata delarna skyddas på två sätt:

1 – Huden skall döljas.

2 – Formen skall döljas med rymliga kläder. Det är det vi talar om nu.

Titta nu hur vilsna de byxklädda muslimerna är; kommer någon av dem låta sin hustru, syster eller dotter ha på sig byxor som formar hennes lår och stjärt och låta henne gå ut? Finns det någon som accepterar det? Ingen. Vad finns det då för skillnad mellan mannen och kvinnan i den här frågan? Hela kvinnan är ´Awrah medan mannens ´Awrah är mellan naveln och knäna. Vi sade ju att byxorna avslöjar mannens lår och bak liksom de gör med kvinnan. Varför fördömer vi kvinnan för att hon avslöjar sina former inklusive vaderna och glömmer bort oss själva och tar på oss byxor som avslöjar vår ´Awrah? Det är en försumlighet. Vad beror den försumligheten på? Den beror på att vi följer de otrogna.

19:29