Därav hamnar djinner inte i paradiset

Imâm Ismâ´îl bin Kathîr ad-Dimashqî (d. 774)

Tafsîr al-Qur’ân al-´Adhîm (4/216)

Allâh (´azza wa djall) sade:

يَا قَوْمَنَا أَجِيبُوا دَاعِيَ اللَّهِ وَآمِنُوا بِهِ يَغْفِرْ لَكُم مِّن ذُنُوبِكُمْ وَيُجِرْكُم مِّنْ عَذَابٍ أَلِيمٍ

”Landsmän! Hör den som kallar er till Allâh och tro på honom! Han skall ge er förlåtelse för era synder och skona er från ett plågsamt straff.”1

Det vill säga skydda er mot Sitt plågsamma straff. Denna vers brukas av de lärde som anser att troende djinner inte ska inträda i paradiset och att deras belöning är enkom förskoning från Elden på Domedagen. Således uttalade de sig sådär i understrykande syfte. Skulle de belönats mer än så för sin tro hade de nämnt den belöningen. Ibn Abî Hâtim sade: Min fader berättade för oss: Det har berättas för mig från Djarîr, från Layth, från Mudjâhid, från Ibn ´Abbâs (radhiya Allâhu ´anhumâ) som sade:

”Troende djinner ska inte inträda i paradiset eftersom de tillhör Iblîs avkomma, och Iblîs avkomma träder inte in i paradiset.”

Sanningen är den att troende djinner ska, liksom troende människor, visst hamna i paradiset, vilket flera från Salaf ansåg.

146:31