Där levde Thamûd

Imâm Ismâ´îl bin Kathîr ad-Dimashqî (d. 774)

Tafsîr al-Qur’ân al-´Adhîm (2/586-587)

Allâh (´azza wa djall) sade:

وَإِلَى ثَمُودَ أَخَاهُمْ صَالِحًا قَالَ يَا قَوْمِ اعْبُدُواْ اللّهَ مَا لَكُم مِّنْ إِلَهٍ غَيْرُهُ هُوَ أَنشَأَكُم مِّنَ الأَرْضِ وَاسْتَعْمَرَكُمْ فِيهَا فَاسْتَغْفِرُوهُ ثُمَّ تُوبُواْ إِلَيْهِ إِنَّ رَبِّي قَرِيبٌ مُّجِيبٌ

OCH TILL Thamûd deras broder Sâlih. Han sade: “Dyrka Allâh, mitt folk! Ni har ingen sann gud utom Honom. Han skapade er av jord och Han lärde er att bruka den och där fick ni bygga och bo. Be Honom om förlåtelse och vänd ångerfulla åter till Honom. Min Herre är nära och bönhörande.”1

Thamûd bodde i Hegra, mellan Tabuk och Madinah, och levde efter ´Âd. Allâh sände till dem deras broder Sâlih för att befalla dem att dyrka Allâh allena. Han sade till dem:

هُوَ أَنشَأَكُم مِّنَ الأَرْضِ

Han skapade er av jord…”

Han inledde er skapelse av jord när Han skapade er fader Âdam av den.

وَاسْتَعْمَرَكُمْ فِيهَا

.. och Han lärde er att bruka den och där fick ni bygga och bo.”

Han lät er bo där och nyttja den.

فَاسْتَغْفِرُوهُ ثُمَّ تُوبُواْ إِلَيْهِ

Be Honom om förlåtelse och vänd ångerfulla åter till Honom.”

Be Honom om förlåtelse för era tidigare synder och vänd er ångerfulla till Honom inför er framtid.

إِنَّ رَبِّي قَرِيبٌ مُّجِيبٌ

Min Herre är nära och bönhörande.”

Som Han (ta´âlâ) sade:

وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ

NÄR MINA slavar frågar dig om Mig då är Jag nära; Jag besvarar den bedjandes bön, när han ber till Mig.”2

111:61

22:186