Dambyxor? Då frågar du dessa lärda!

Fråga: Den senaste tiden har fenomen som Niqâb, fransk ´Abâ’ah och dambyxor blivit häpnadsväckande utspridda bland kvinnorna. Till och med deras förmyndare stödjer dem i det och i synnerhet förmyndare som verkar religiösa. Jag hoppas att ni kan råda dem.

Svar: Niqâb brukades på profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) tid. Beviset för det är att profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) förbjöd kvinnan i Ihrâm att ha på sig Niqâb. Men allt tillåtet som leder till förbud är bättre att förhindras. Ty allt förbjudet som leder till förbud är förbjudet eller åtminstone skall det förhindras. Om vi tillåter kvinnorna ha på sig Niqâb idag så kommer de att expandera med tiden. Efter en vecka eller en månad ser deras Niqâb ut som den gör idag. Dagens Niqâb täcker i själva verket bara munnen. Därför säger jag att det inte är tillåtet även om Niqâb i sig är tillåtet.

Vad dambyxorna beträffar, så hör de till Satans frestelser. Alla stora lärda i de här landet säger att de är förbjudna. Jag säger att de är förbjudna. Shaykh ´Abdul-´Azîz bin Bâz (rahimahullâh) säger att de är förbjudna. al-Ladjnah ad-Dâ’imah har gett utslag om att de är förbjudna. Shaykh ´Abdullâh bin Djibrîn säger att de är förbjudna. Dessa är landets största lärda. Vem skall lekmännen referera till om inte till lärda i form av dessa? Således understryker jag att kvinnan inte skall få ha på sig byxor ehuru hon bara skall ha dem hos sin make. Maken behöver inte hennes byxor; han behöver inte hennes kläder alls. De får ligga bredvid varandra helt nakna. Vad skall de med byxorna till? Det är bara Satan som förskönar det fula för människorna. Avslöjar inte byxor benens former? De kanske till och med avslöjar bysten. Det kanske kommer en dag då de har på sig strumpbyxor i vårt land så att kvinnan ser naken ut. Det är inte alls osannolikt.

Angående fransk ´Abâ’ah, så kan jag inte se den framför mig. Förmodligen ligger den på axlarna och har ärmar. Det är som att kvinnan har på sig tygstycken och inte en ´Abâ’ah. Jag vill inte att dörren till detta öppnas så att det hela eskalerar än värre.